Povratak

Sibirska vjeverica

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Jednog dana sam svratio do prodavnice sa kućnim ljubimcima i video sibirsku vevericu. Čim sam je video svidela mi se i poželeo sam da je kupim. Da li vi meni možete da kažete nešto o sibirskim vevericama? Čime se hrane, koliko dugo žive, koliki im prostor treba, razmnožavanje...
Žika

O: Sibirska vjeverica je šumska životinja koja prvenstveno živi na zemlji, odnosno, svoja skloništa radi u deblima na zemlji. U Sjevernoj Aziji mogu se naći u šumama bogatim arišom, a u Europi na području borovih šuma.

Ove životinje postižu dužinu tijela 12-17 cm. Kao i druge vjeverice, karakterizira ih krzno svjetlijih boja, tamne linije i velike obrazne vrećice. Uši su malene i lagano na vrhu zaobljene. Krzno na leđima je smeđe-sivo do bež, ovisno o podrijetlu životinje. Po leđima se proteže četiri svjetlije i pet tamnijih longitudinalnih pruga te obojen rep (svjetlo smeđe boje s tamnijim linijama na obije strane).

Vrijeme parenja se pojavljuje u drugoj polovici travnja, ubrzo nakon što se probude iz hibernacije. U prosjeku, leglo čini 4-6 mladunaca koji se rađaju između kraja svibnja i kraja lipnja. Težina mladunaca, koji dolaze na ovaj svijet, iznosi 3,8 - 4 gr.

Sibirske vjeverice zakopavaju svoju hranu 5 cm ispod zemlje. One su poprilično čiste životinje koje provode dosta vremena u vlastitom i međusobnom čišćenju. Proizvode različiti spektar zvukova, a aktivnost pokazuju za vrijeme dana.

Ove životinjice su omnivori, i hrane se povrćem, sjemenkama crnogoričnog drveća, lješnjacima, manjim insektima, ... U zatočeništvu, prehrana im se bazira na gotovim i specifično, za ovu vrstu, pripremljenim hranama te lišćem zelenog povrća. Također, s vremena na vrijeme, možete im ponuditi i malo voća.

Općenite informacije o držanju i hranjenju ove vrste ljubimaca možete naći ovdje i ovdje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr