Povratak

Sijeno s dodatkom cvijeća i bilja za izbirljivog kunića | Prorijeđena dlaka na vratu kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
JelenaPejic


Odgovara:
Jelena Pejić, dr. med. vet.
Pet centar, Našička 144, Zagreb

P: Imam patuljastog kunića oko godinu dana. Što se tiče ishrane, jede po supenu kašiku ujutru i uveče hranu koja je kupljena u pet šopu, sijeno dostupno tokom cijelog dana i u toku dana po parčence voća ili povrća. Od prije mjesec dana sijeno je prestao da jede. Sve ostalo jede kao i do sada, isto se ponaša (skakuće, trči), ali sijeno ne želi ni da proba. Uz to u zadnjih 10-ak dana sam primjetila da mu se sa gornje strane vrata pojavio kao pečat na kome faktički nema dlaka. Dosta mi je dlaka opadala u zadnjih par mjeseci, ali ne toliko da ostane pečat. Inače, živi u kući.  Unaprijed zahvalna! Tijana

O: Ukoliko se Vaš ljubimac ponaša normalno i normalno jede te  nema nikakvih probavnih problema, možemo pretpostaviti da mu sijeno nije 'po volji'. U tom slučaju, predlažem promjenu sijena, odnosno uvođenje sijena s nekim dodatkom kako bi mu primamljivije mirisalo i bilo ukusnije. U ponudi Pet centra dostupno je kvalitetno sijeno s dodatkom raznog cvijeća i bilja, primjerice sljedeći proizvodi:

WITTE MOLEN Nature Select Premium Sijeno s cvjetovima maslačka

FENIKS Domaće sijeno s biljem

WITTE MOLEN Nature Select Premium Sijeno s laticama ruže

No prije svega bi  dobro pregledati zubiće i usnu šupljinu kako bi eventualno utvrdili ukoliko ima neki zdravstveni problem pa mu je teško grickati.

Što se tiče dlake, kunići iza vrata prirodno znaju imati jako prorijeđenu dlaku pa se to ovako naoko čini kao određeni dermatološki problem. Ukoliko se to povećava i niste ranije primjetili predlažem svakako da posjetite veterinara kako bi se detaljno pregledala promjena i liječili ukoliko bude potrebno. Promjene na dlaci znaju biti uzrokovane nekim mehaničkim oštećenjem, parazitima, gljivicama , bakterijama te je i liječenje ovisno o uzroku.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr