Povratak

Simptomi kod bolesnog hrčka / Uzroci proljeva i mjere koje vlasnik mora poduzeti za oporavak

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam dva siriska hrčka.Jedan je star otprilike 1-2,a drugi oko 4 mjeseca. I prije sam imala jednog hrčka koji je uginuo od starosti.Prije otprilike 2 mjeseca primjetila sam da se ovaj stariji hrčak počeo čudno ponašati.Kao da je bio pijan, nije baš mogao hodati, stalno je padao i rep bi mu bio mokar.Ali to je trajalo svega dva dana.Jučer sam primjetila da se ovaj mlađi hrčak glasa (kao da priča ili stenje),čudni jer to prije nikada nije radio.I bio je oneraspoložen.Danas sam vidjela da je nemiran i da nije pospan,što mi je čudno jer je prije rano išao spavati .Uzela sam ga kako bi se igral sa njime (bio je jako nemiran). Stavila sam ga u kuglu jer je bio nemiran. Izvadila sam ga iz kugle kako bi ga spremila .Stavila sam ga na stolac, kako je hodao iza njega je ostaja nekakva žuta tekućina, izgledalo je kao da se popišao.Oko usta mu je bilo nešto žuto.Dala sam mu salate i pojeo ju je, popio je vode. Nedavno sam kupila poslasticu za hrčka pa se bojim da možda nije od te hrane. Pia -Lucija


O:
Bolestan hrčak može se lako prepoznati. Ne jede, ne pije vodu i postaje nezainteresiran za okolinu. Drži se pogrbljeno, dlaka je nakostriješena, a oči su mutne i često uvučene zbog dehidracije.

Promjene koje ste Vi opisali mogu biti uzrokovane problemima sa probavnim sustavom. Proljev kod hrčka može biti izazvan nepravilnom prehranom, npr. zbog previše voća i povrća, zatim zbog nagle promjene hrane, ali i zbog bakterijskih ili virusnih infekcija. Drugi najčešći problem koji se javlja kod hrčaka je enteritis ili tzv. "wet tail" što bi doslovno prevedeno sa engleskog jezika značilo mokri rep. Bolest se može pojaviti kod životinja svih dobnih skupina, a najopasnija je za mlade hrčke kod kojih često može završiti uginućem. Ime "wet tail" dobila je prema glavnom simptomu, a to je proljev koji uzrokuje mokre i prljave repove. Uzročnik je bakterija Lowsonia intracellularis. Pojava bolesti može biti uzrokovana stresom ( npr. zbog transporta, promjena uvjeta držanja, itd) i nehijenskim uvjetima držanja. Osim izrazito vodenog proljeva, razvije se jaka dehidracija, a životinja mršavi, bezvoljna je i pogrbljenog stava. U težim slučajevima javlja se krvavi proljev, a zbog jakog napinjanja može doći do prolapsusa rectuma. Liječenje se provodi davanjem antibiotika, probiotika i infuzije. Životinju treba smjestiti na suho i toplo mjesto, a ako ne želi jesti treba ju hraniti prisilno.
Hrčci su male životinje i njihove tjelesne rezerve se brzo potroše pa mu zbog toga treba što prije osigurati pomoć veterinara jer inače postoji opasnost da ugine.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr