Povratak

Sirijski hrčak

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Kupio sam jučer dva hrčka, jedan muški i jedan ženski, sad spavaju u istoj kućici, ne tuku se, ženski je malo sporiji i smireniji od muškog, premda rade slične stvari, penjanje po kavezu, kolut koristi muški najčešće, već su se naviknuli na wc. Vrsta je sirijski hrčak. Zanima me, koliki kavez mora biti za njih dvoje, minimalno i maksimalno, kada će imati prve mlade, (sad su stari oprilike oko 6 - 8 tjedana), valjda sam dobro procjenio, želim znati što je za njih najbolje i kako dalje s njima postupati. U samom kavezu su se snašli, tj. našli su vodu i po kretanju njihovom izgleda da je sve u redu. Redovito se čiste u wc-u, odgovara im pjesak koji se nalazi unutar wc-a.

U kućici im je vata koja se dobije uz kupnju same kućice, da li je ona opasna za njih? Stavio sam u kavez solni kamen s kroketima od povrća od Trixie-a. Hranim ih s Prestige hamster hranom. U kavezu imaju i sijena. Zanima me da li postoji kakva knjiga o sirijskim hrčcima? Unaprijed vam puno hvala, nadam se da čete mi odgovoriti iscrpno. Milan

O: Sirijski (zlatni) hrčci solitarne su životinje i obično ne žive s drugim jedinkama nakon 8 - 10 tjedna starosti. Ne preporučuje ih se držati zajedno u istoj nastambi, a za vrijeme parenja ženka se povremeno stavlja mužjaku u kavez, ali pod nadzorom. Graviditet prosječno traje 16 dana, a na svijet donose 5 - 9 mladih, koji su u početku golokoži i u potpunosti ovise o majci.

Mladi se odbiju od sisanja nakon 21. dana. Nakon odbijanja od sise moraju se odvojiti u zasebne kaveze (jedan za mužjake, drugi za ženke), kako bi se izbjeglo parenje u tako mladoj dobi. Vrlo često se mladi odvajaju u 28. danu starosti.

Dosezanje spolne zrelosti hrčka oba spola je prosječno u dobi od 90 dana, makar ženke mogu ući u prvi estrus (spolna faza tjeranja) već u dobi od 35 dana. Ženke su poliestrične, što znači da se mogu pariti kroz cijelu godinu. Spolni ciklus traje 4 dana, a parenje najčešće nastupa uvečer.

Dok se približava estrus, vaginalni iscjedak ženke je tanak, končast i proziran. Kraj estrusa obilježava pojava obilnijeg, čvršćeg zamućenog iscjetka. Ženka se pari obično treći dan nakon pojave tog iscjetka. Ukoliko 5. i 9. dana nakon parenja nema iscjetka, ženka je vjerojatno gravidna.

Gravidna ženka hrčka ima potrebe za visoko hranjivom hranom. Potrebno joj je mnogo proteina, vitamina, minerala... Ako je ženka vrlo mlada potrebne su joj veće količine hrane. Osim gotove mješavine hrane za hrčke možete joj dodavati bananu, tvrdo kuhano jaje, kukuruz, grah, grašak, ječam, jabuku, lješnjake, rižu, piletinu. Jabuka i salata preporučuju se u prehrani skotnih ženki radi sprečavanja kanibalizma.

Preporučujem Vam da mladunce i majku hranite mješavinom za male hrčke, npr. "Prestige" Mini hamster nature. Ovo je izbalansirana hrana od pomno biranih prirodnih sastojaka, obogaćena vrtnim biljem. Vašim ljubimcima možete dodavati u vodu 1 - 2 puta tjedno vitaminski dodatak (npr. Gervivet kapi za glodavce).

Iako su hrčci biljojedi, u prirodi ponekad pojedu manjeg kukca. Preporuka je malim glodavcima davati svaki drugi dan svježe voće ili povrće (jabuka, radić, mrkva, bademe), u malim količinama.

Neki vlasnici hrane hrčka u isto vrijeme svaki dan ili im ostave stalnu zalihu hrane u posudici. Hrčci se neće prejesti, ali će često spremiti hranu u svoje "vrećice" i pospremiti je na skrovito mjesto kako bi je imali kasnije za jelo. Hranu koja više nije svježa maknite, a skrivenu hranu počistite jednom tjedno.

Glodavci u prirodi troše svoje zube glođući drva kao što i svojim kretanjem troše nokte. Kućnim držanjem tih ljubimaca zubi mogu izrasti tako da im smetaju pri hranjenju, a nokti pri normalnom kretanju. U nastambu im je svakako važno postaviti mineralni kamen, koji će osim kao izvor minerala poslužiti i za brušenje zubića, a noktiće bi u slučaju prerastanja trebalo podrezati.

Minimalne dimenzije kaveza za jednog hrčka su 60 x 50 x 40 cm, a za dva bi nastamba trebala biti za trećinu veća. Što se tiče prostranijih nastambi, tu limiti i ne postoje. Prednost bih ipak dala i manjoj nastambi u kojoj postoji mogućnosti igre, kretanja i trčanja po različitim tunelima ili sličnim igračkama koje potiču znatiželju hrčka i volju za kretanjem, a što će ih održati otpornijim i snažnijim. Na dno kaveza stavlja se stelja od piljevine, hoblovine ili sijena. Na taj način će se upiti mokraća, a služi im i za formiranje "gnijezda" u kojem će spremati hranu i spavati. Kavez se treba čistiti barem jedanput na tjedan, a kompletna dezinfekcija je preporučljiva svakih 2 - 3 mjeseca. U kavez možete smjestiti kućicu u kojoj će se oni odmarati i spavati. Ako piljevinu ne mijenjate redovito, mogu nastati zdravstveni problemi i tzv. uvjetne bolesti koje ovise o održavanju higijene kod životinja, o prehrani, stresnim situacijama itd.

Što se tiče posudica za vodu i hranu, zdjelice treba postaviti i učvrstiti u kavezu i to u razini iznad njihovih glavica, a vodu poslužiti u pojilicama, jer hrčci su poznati po tome da vole vršiti nuždu u zdjelicama s hranom ili vodom i time zagade vrlo brzo ponuđenu hranu i vodu. Pojilicu treba puniti i provjeravati svaki dan, jer često zračni mjehurić ili starno tijelo (zrno) zatvore tubicu s pojilice i onemoguće dotok vode našim ljubimcima.

Hrčci su aktivniji noću nego danju i ne vole da ih se uznemirava po danu kada se odmaraju. Ako ih probudite tijekom dana, oni su još sneni i nastoje se sakriti i ponovo zaspati. Nemojte ih nikada naglo buditi jer će biti nepovjerljiviji prema ljudima. Tada su vrlo nervozni i zato ih treba nježno i s dvije ruke uzeti i probuditi (laganim pritiskom prsta u području kičmice)pa neće gristi ili bježati.

Knjigu o hrčcima na hrvatskom jeziku Vam na žalost ne mogu preporučiti jer mi osobno takav podatak nije poznat, a služim se isključivo literaturom fakultetskog programa ili stranim stručnim knjigama.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr