Povratak

Sirijski hrčak

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam sirijskog hrčka već 5 mj. Zadnje tri noći nekako slabo izlazi van, nije baš pretjerano rastrčan i već se vidi da se udebljao. Naime, normalno jede, pije, vrši nuždu, ali ne budi se navečer kao prije i puno više spava. Imam li razloga za brigu? I znate li šta bi mu moglo biti?
Hvala. Ozren

O: Kako su hrčci vrlo male životinje te aktivne noću, ponekad se rani znakovi bolesti previde ili uopće ne primijete. Bolesni hrčci obično su nervozni, a često i ugrizu. Obično nemaju volje za kretanjem, a kad su prisiljeni, hodaju ukočeno.

Oči im obično izgledaju mutnima te vrlo često sa iscjetkom. Bolesni hrčci često imaju i smanjeni apetit. Posljedično tome, česti simptom je gubitak tjelesne težine (nije uvijek lako za prepoznati). Gubitak tekućine proljevom, također može uzrokovati nagli gubitak tažine. Najčešće oboljenje u hrčaka je bakterijska infekcija crijeva (proljev glavni simptom), naročito u onih mlađih hrčaka.

Pozornost treba obratiti na ove znakove koji upućuju na neko oboljenje: gubitak apetita, inaktivnost, zadržavanje pretežno u kućici ili jednom kutu kaveza, nezainteresiranost za okolinu. Naravno, vidljivi znakovi poput ozljeda i rana, oteklina, proljeva, iscjetka iz nosa ili očiju su očiti znaci da sa zdravstvenim stanjem nešto nije u redu, te je potrebno posjetiti veterinara kako bi se pomoć pružila što prije.

Istraživanja su pokazala kako su sirijski hrčci osobito skloni debljanju kad su izloženi stresu (premještanje kaveza, dolazak novog stanara u kavez, promjene u dnevnoj rutini,...). U takvim slučajevima hrčci jedu znatno više i posljedično tome debljaju se. Prekomjerna tjelesna težina uvelike utječe na živahnost i aktivnost (otežava kretanje). Prehrana manje energetske vrijednosti tada ima presudnu ulogu u održavanju hrčka zdravim. Prema nekim istraživanjima, hranjenje noću (kad su i inače aktivni), je najpovoljnije za njih. U to vrijeme obično su budni i tada je najveća vjerojatnost za uspješnom komunikacijom sa Vašim ljubimcem. Treba imati na umu kako se većina zdravstvenih problema može izbjeći pravilnom prehranom. Hrčcima je potrebna uravnotežena mješavina sjemenki kao osnova prehrane (sadrži pravilan omjer sirovih vlakana, bjelančevina i masti). Na tržištu postoje vrlo kvalitetne gotove hrane za hrčke, pokušajte pronaći onu koja najbolje odgovara za Vašeg i ostanite pri toj vrsti hrane. Sirijskim hrčcima dovoljne su dvije jušne žlice ovakve mješavine sjemenki dnevno. Kako ste primijetili da je nakupio nešto previše zaliha masnog tkiva, iz prehrane bi trebali maknuti one sjemenke bogate masnoćama (suncokret), a možete ih sačuvati za poslasticu.

Vrlo je bitno da u ovo komercijalnu hranu bar svaki treći dan dodate nešto od svježe hrane. Na taj način prevenira se začep crijeva, ali i pretilost. Također, oprez stavite i na poslastice koje mu dajete jer i one nose stanoviti broj kalorija. Nemojte mu naglo promijeniti ishranu.

Dovoljno će biti da ga hranite jednom dnevno uobičajenom mješavinom sjemenki. Naravno, i aktivnost ima veliku važnost. Ukoliko ne želi koristiti kolut ili se uopće kretati, stavite ga u kuglu za stan te mu na taj način omogućite kretanje. Nemojte ga ostaviti u kugli dulje od 20 minuta kako ne bi dehidrirao.

Ukoliko hrčak pozitivno reagira na Vaš glas, pokušaje držanja u ruci, davanja poslastica i slično, mišljenja sam kako će biti dovoljno da hrčak smanji tjelesnu težinu. Ukoliko je hrčak i dalje nezainteresiran i neaktivan, posjetite veterinara. Što se prije poduzme terapija, veća je vjerojatnost za potpuni oporavak.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr