Povratak

Sirijski i sibirski hrčak - razlika

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Poštovanje! Pohvaljujem vašu web stranicu, a usto me i zanima koja je razlika između sibirskog i sirijskog hrčka osim mijenjanje boje dlake tjekom zime i kako prepoznati spol? Edo

O: Sibirski ili bijeli ruski hrčak (Phodopus Songorus) porijeklom je iz istočnog Kazahstana i sjeverozapadne Rusije. Ima najkraći životni vijek - ukoliko ga nabavite, družit ćete se godinu do najviše dvije. Veličina odrasle jedinke kreće se između 8 i 10 centimetara. Osebujan je po svom krznu koje tijekom zime poprimi bijelu boju, te je dokazano da se boja mijenja sa dužinom dana.

Ovu vrstu hrčka poželjno je držati u paru. Ako nemate iskustva s tim ljubimcima, najbolje je nabaviti par iz istog legla. Sibirski hrčak je spretan, brz i dosta ga je teško čuvati (naročito ako ste početnik u držanju ovih životinjica).

Sirijski ili zlatni hrčak (Mesocrius auratus) porijeklom je, kako mu samo ime govori, iz Sirije. Među omiljenijim je kućnim ljubimcima, životni vijek mu je oko dvije godine, a veličina odrasle jedinke kreće se između 20 i 25 centimetara. Dolazi u mnogo boja i varijacija. Sirijski hrčak je noćna životinja, potpuno bez mirisa. Vrijedan je, uredan te provodi mnogo vremena pospremajući svoju kuću i čisteći se. Potpunu samostalnost stiče sa svega osam tjedana kada ga se mora razdvojiti od ostalih jedinki.

O određivanju spola u hrčaka pisao je kolega Dino Karakaš, dr.vet.med., na sljedećem linku:
http://www.pet-centar.hr/content/view/2403/70/
 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr