Povratak

Skočimiš (gerbil) kao ljubimac

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Htjela bih kupiti skočimiša pa sam vidjela da se mogu Vama obratiti za dodadne informacije. Naime, zanima me preporuča li se i kod ove vrste preporuča budu dvije ženke, odnosno ako uzmem dva mužjaka hoće li se oni tući međusobno? Isto tako, vidjela sam na forumu da ljudi pišu da oni imaju velike nokte i da se to treba rezati? Je li to istina i ako da, koliko često i na koji način? Koliko im trebaju da se pripitome i u slučaju da mi pobjegnu, hoću li ga bez pretjerane muke uhvatiti? Koje igračke mu se preporučaju? I ako imate još neke korisne informacije, bila bi zahvalna da mi napišete.
Puno hvala i lijep pozdrav, Ivona

O: Skočimiševi (Gerbillinae) su maleni glodavci dugog repa, dugih zadnjih nogu i kratkih prednjih šapica. Pred grabežljivcima bježe dugim skokovima zadnjih nogu, dok im prednje služe za uzimanje i pridržavanje hrane.

Žive u suhim područjima jugoistočne Europe, Azije i sjeverne Afrike. Životni vijek im je 3 - 5 godina.

Vrlo su blage naravi i gotovo nikada ne grizu.Imaju svilenkasto krzno smeđe, crne ili sive boje, s bijelim trbuhom. Oči i uši su im relativno velike. Ravnotežu održavaju uz pomoć dugog repa. Dugi su 5 - 20 centimetara, ovisno o vrsti (ima ih oko 25 vrsta, od kojih su 22 u Aziji).

Skočimiš je noćna životinja koja dobro podnosi vrućine. Neki ne piju vodu, a tekućinu primaju od kukaca, sjemenki i bilja koje jedu. Kako njihov organizam maksimalno štedi vodu, ove životinjice imaju vrlo suh izmet, a količina urina je neznatna. Stoga je njihovu nastambu vrlo jednostavno održavati.

Osnovu prehrane čine mješavine gotove hrane za glodavce. Od svježe hrane im možete ponuditi komadić jabuke, krastavca ili mrkve. Povremeno im je dobro jelovnik obogatiti komadićem naranče, breskve i trešnje. U ponudi Pet centra su i različite poslastice za male glodavce koje sadrže dehidrirano voće i povrće. U hranu skočimiša bi trebalo 1 - 2 puta tjedno umiješati i vitaminsko-mineralni dodatak prehrani za glodavce te u nastambu postaviti mineralni kamen.

Izrazito su društveni i nije ih dobro držati same.Mogu se držati u paru neovisno o kombinaciji spolova, a nije dobra kombinacija kada u kavezu bude jedan mužjak s više ženki. Nokte im treba kratiti ukoliko prerastu. U prirodi se to ne događa, a i u kavezu veoma rijetko jer im je kopanje u kutu kaveza dio instinktivnog ponašanja.

Skočimiševi su veoma druželjubivi i bit će spremni na komunikaciju s Vama praktično odmah kada ih nabavite.

Prilikom opremanja kaveza dobro je stavljati igračke od drveta, poput tunela i kućica, a vrtuljak također može dobro doći, kao i većina drugih igračaka za male glodavce.

Dodatno o ovoj temi miožete pročitati u sljedećim našim naslovima: Mongolski gerbil (pustinjski skočimiš) i kupanje, Mongolski gerbil grize nastambu te Mongolski gerbil.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr