Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam lavljoglavog kunića (ženku i mužjaka) pa me zanima kako prepoznati skotnost i u tom slučaju eventualne posjete veterinaru, što i kako napraviti da skotnost bude pod nekim nadzorom, koliko traje porod i kakav je postupak kada se kunići okote.
Hvala na odgovoru, Nataša

O: Spolna zrelost kod kunića nastupa rano, obično s 3 - 6 mjeseci, što ovisi o pasmini te uvjetima držanja. Ženka domaćeg kunića spremna je za parenje u svako godišnje doba ako su uvjeti prehrane i držanja povoljni.

Samo po velikoj vrućini ili niskim temperaturama miruje spolna aktivnost, odnosno smanjena je sposobnost oplodnje. Ako se pristupa parenju kunića, nije na odmet provjeriti njihovo zdravstveno stanje općim pregledom.

Spolni ciklus ženki kunića protječe u nekoliko faza i ciklički se ponavlja. Niti u jednoj od faza životinja ne krvari. Ovulaciju kod ženki kunića izaziva akt parenja. Za oko 10 sati poslije parenja, pod utjecajem endokrinih hormona, folikuli brzo pucaju. Ako se ženka ne pari, folikuli propadaju jedan za drugim u ciklusu od oko 18 dana (5 - 39), a novi sazrijevaju. Spremnost za parenje je osobito velika za 1-2 dana kada folikuli dozriju. To vrijeme odgovara "gonjenju" - estrusu. Ženka tada postaje nemirna, slabije jede i često čupka krzno nastojeći pripremiti gnijezdo. Kod ženki u estrusu javljaju se promjene na vanjskom dijelu spolovila koje je povećano i plavo-crvene boje. Estrus traje 3 - 5 dana. U to vrijeme ženka dozvoljava parenje.

Ženka kunića prolazi kroz izvjesne promjene tijekom skotnosti - gradi gnijezdo od stelje i sijena (oko tjedan dana prije očekivanog okota), čupka dlake s trbuščića i brade, ali i promjenjivog je raspoloženja. Također, ovakve promjene se događaju ako ženka ima lažnu trudnoću.

Jedan od načina određivanja skotnosti u ženke kunića je palpacijom donjeg dijela trbuha, najranije između 10-tog do 14-tog dana nakon parenja. Nježnim dodirom palcem i kažiprstom se osjete male okrugle tvorbe poput kuglica. No, ako ih ne osjetite, ne znači da nije skotna jer je ovo dosta delikatan zahvat. Ako znate datum kada je bilo parenje, označite 31 dan od toga dana. Ovo bi trebao biti dan okota Vaše ženke kunića. Kod ženki kunića bređost traje 28 - 32 dana (najčešće 30 dana), a okote 5 - 12 mladunaca.

Tijekom skotnosti ženki nije potrebno mijenjati prehranu, a svakako ne uvoditi nove namirnice ili povećavati dnevnu količinu. Okot se može dogoditi u bilo koje doba dana, no najčešće je u noćnim satima (zadržali su prirodan instinkt skrivanja pred predatorima). Okot obično traje desetak minuta, nakon čega ženka pokrije mlade s dlakama i napušta gnijezdo. Mladi se rađaju bez dlake i zatvorenih očiju i zato ih treba zaštititi da ne budu uočljivi. Majka doji mlade obično jednom do dva puta dnevno i to najčešće noću. Njezino mlijeko dovoljno je hranjivo da zadovolji potrebe mladih kroz 24 sata pa i više. Okrugli trbuščić mladunaca dobar je pokazatelj da su nahranjeni i siti.

Prvo leglo uvijek je posebno zahtjevno za majke i treba im osigurati sigurnost i potpuni mir.

Nepoželjno je dodirivati mladunce niti ih premještati. Ženke kunića koje imaju mladunce ne ponašaju se kao npr. mačke ili kuje. One nisu stalno s njima, a doje ih samo dva puta dnevno. To je normalno i prirodno, jer u divljini majka hranu traži podalje od svog potomstva, kako bi ih zaštitila od grabežljivaca. U slučaju da se vlasniku čini kako majka "ignorira" leglo, treba pažljivo pogledati mladunce prije eventualne intervencije. Ako su oni zaokruženih trbuščića, topli, tamnoružičaste kože i ako mirno spavaju u gnijezdu, znači da ih majka doji. Ako su naborani, hladni, modri i kreću se po gnijezdu tražeći majku trebate intervenirati. Prije uzimanja mladunaca ruke treba temeljito oprati. Osušene ruke protrljajte sijenom. Gnijezdo bi trebalo biti u dovoljno prostranom kavezu sa sijenom, a mladunci pokriveni majčinom dlakom. Majku umirite i pogladite tako da se osjeća sigurnom. Kad se umiri, treba je okrenuti na leđa i postaviti mladunce na sise.

Ako je majka bolesna, ne hrani ih ili je agresivna prema mladuncima treba ih hraniti na drugi način. Želim naglasiti da je vrlo teško odhraniti takve mladunce, jer je kolostrum (mlijeko majke u prva 24 h) bogat imunoglobulinima važnim za obranu od mikroorganizama. Prehrana mlijekom za mačke djelomično je rješenje, ali svakako sastavom i probavljivošću nije mjerljivo s majčinim. Hranjenje predugačkim dudama s većim otvorima može biti uzrok aspiracije sadržaja u pluća. Preživljavanje ovakvih situacija je rijetko.

Mnoga novorođenčad sisavaca ne može urinirati ili defecirati bez pomoći. Njihove majke ih ližu (trbuščiće i anogenitalnu regiju) i tako stimuliraju da se urogenitalni trakt isprazni. Bez obzira na izvor, mladunci se hrane isključivo mlijekom do dobi od 16-18 dana.

Nadam se da će Vam ove upute barem malo pomoći a za sva dodatna pitanja slobodno se obratite veterinarima u našim Pet centrima.