Odgovara:
Davorka Balantin, dr.  vet.  med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam dva zamorca (ženku i mužjaka) i nedavno su se potukli. Mužjak je ženki raskrvario područje oko oka, a ženka je mužjaku progrizla uho. Ujutro sam ih ponovno stavila zajedno u kavez ali su se opet potukli. Kada ih mogu opet staviti u isti kavez? Postoji li neka krema za te rane? Još jedan problem: ženka se u kratkom vremenu jako udebljala. Da li je trudna (zamorci su se prije jako dobro slagali) i kako da to provjerim? Hvala, Ana

O: Ženke zamorčića su spolno zrele u dobi od 28 - 35 dana, dok su mužjaci zreli sa 60 dana.

Estrus kod ženke traje 6-36 sati i u tom periodu dolazi do sazrijevanja jajašca, te ako dođe do oplodnje, ženka će ostati skotna. Trudnoća kod zamorčića traje 59-72 dana. Ženka najčešće okoti 2-5 mladunca koji imaju otvorene oči i rađaju se s dlakom. Mali zamorčići sišu do dobi od oko 3 tjedna. Već 15 dana nakon parenja, ako je došlo do oplodnje, može se primjetiti pomicanje mladunaca. Oko 5 tjedana prije poroda mladunci se mogu palpirati (pipati) preko trbušne stijenke.

Zamorčići su inaće društvene životinje, a pogotovo u kombinaciji mužjak i ženka zajedno ne bi smjelo biti problema. U prirodi žive u skupinama koje se najčešće sastoje od jednog mužjaka, nekoliko ženki i mladunaca. Ako su u zajednici dva mužjaka, obično nastaju problemi jer su mužjaci jako teritorijalne životinje i iskazuju dominaciju. Ako se Vaši zamorčići više ne slažu dobro, obavezno ih morate međusobno odvojiti, što znači da morate nabaviti još jedan kavez. Nakon nekog vremena ih možete ponovno pokušati staviti zajedno, međutim samo uz Vašu prisutnost, kako biste ih mogli na vrijeme razdvojiti ako ponovno dođe do međusobnog obračuna.

Što se tiče Vašeg pitanja o tretmanu rana, u Pet centrima možete nabaviti Chotivet soluciju, koja se sastoji od Gotu kole, eteričnog ulja lavande, eteričnog ulja ružmarina, tinkture divljeg kestena, eteričnog ulja majčine dušice, eteričnog ulja čempresa, tinkture kozjeg roga, božje trakavice, tinkture kravljaka i pupava. Chotivet je cikatrizirajući antiseptik za tretiranje rana, bez obzira na njihovo porijeklo, prirodu, proširenost i lokalizaciju.

Također, u Pet centrima možete nabaviti Cink-vitaminsku mast koja sadrži cink oksid i riblje ulje. Cink oksid djeluje adstrigentno, a riblje ulje sadrži vitamin A, koji je zaštitnik epitela. Cink-vitaminska mast pospješuje sušenje i zacjeljivanje rana.