Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Koju hranu smijem a koju hranu ne smijem davati svojim skočimišima i kako mogu razlikovati spol?
Hvala, Ivana

O: Prehranu skočimiša čine različite mješavine zrnate hrane za male glodavce. Iz njih bi bilo dobro izdvojiti sjemenke suncokreta, jer su bogate masnoćama pa se životinje mogu udebljati. Debljina u njih svakako utječe na opće zdravstveno stanje i na sam životni vijek. Sjemenke suncokreta stoga ponudite tek u manjim količinama ( 2 - 3 sjemenke dnevno).

Uz sastojke tih mješavina, ovi glodavci uživaju u bučinim sjemenkama, konoplji, prosu, heljdi i kukuruzu.

Od svježe hrane im možete povremeno (1-2 puta tjedno) ponuditi komadiće jabuke, brokule, krastavca ili mrkve. Jelovnik im možete obogatiti i manjim količinama naranče, jagoda, breskve, marelice, trešnje, te pokoju suhu grožđicu.

Voće i povrće bi trebalo biti svježe, oprano i obrisano. Ukoliko životinja ne pojede svu količinu, svakako ostatke maknite iz nastambe nakon 1-2 sata.

Skočimiševima dodatno možete davati različite poslastice za male glodavce koje sadrže dehidrirano voće i povrće.

U nastambu svakako postavite mineralni kamen, a ako je životinja izbirljiva, u vodu biste joj 1-2 puta tjedno trebali dodati vitaminsko mineralni dodatak za glodavce.

Nikako ih ne biste trebali hraniti slatkišima ili drugim vrstama "snack" proizvoda namjenjenih ljudima (npr. smoki, čips, krekeri i sl.). Ovakva hrana može ozbiljno narušiti zdravlje skočimiša.

Određivanje, tj. prepoznavanje spola kod glodavaca je prilično jednostavno. Jedino kod izuzetno malih i mladih životinja ne može se sa sigurnošću potvrditi spol. Kod utvrđivanja spola, životinjicu treba okrenuti na leđa, tako da je uhvatimo kažiprstom i palcem ispod prednjih nogu. Pogledom na genitalno područje, koje se nalazi između stražnjih nogu, daju se uočiti dva otvora. Kod mužjaka i ženke stražnji otvor je anus, a prednji je ili vagina ili prepucij u kojem je penis.

U mužjaka je prepucij smješten nešto naprijed (prema glavi) i postoji uočljiv razmak do anusa, dok je u ženki vagina u neposrednoj blizini anusa. Laganim pritiskom na donji dio trbuha, postrance, u mužjaka se mogu opipati okrugle tvorbe koje predstavljaju testise.