Slaganje patuljastog kunića i činčile


Odgovara: Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med., Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imamo patuljastog kunića starog 3 godine koji je kod nas od svojeg 5. tjedna starosti, potpuno je uklopljen u obitelj i izrazito umiljata, živahna i privržena životinjica. Naša kćer je sada dobila i mladunče činčile koje jako želi zadržati. Ne znamo mnogo o činčilama, stoga Vas molimo da nam pomognete u donošenju odluke savjetom o nekoliko pitanja koje smo si postavili. Je li kohabitacija kunića i činčile moguća? Mogu li biti u isto vrijeme van kaveza a da time ne remetimo njihov ritam i ne izlažemo ih riziku međusobnog ozljeđivanja ili prenošenja bolesti?

Kavezi bi bili u dvije odvojene prostorije, ali kako obje životinje trebaju kretanje, nećemo moći izbjeći da se kreću po istom prostoru, obzirom da stan nije velik. Također, ritam naših poslovnih i kćerinih fakultetskih obveza ostavlja nam jedino večer kao vrijeme kad možemo ostaviti životinje u slobodnom kretanju.

Kakve uvjete za zadovoljan život treba osigurati činčili? Ima ni nešto na što bismo posebno trebali obratiti pozornost ako držimo dvije ovakve životinjice u istom stanu?
Puno hvala unaprijed!
Goga

 

O: Često dolazi do konfliktnih situacija između pripadnika različitih vrsta. Svaka vrsta životinje genetski je predodređena da iskazuje svoje potrebe za dominacijom kako među pripadnicima svoje vrste, tako i prema pripadnicima drugih životinjskih vrsta. Različitost karaktera i nagona uzroci su mogućih problema, koji su u nekim slučajevima i nerješivi. Agresivnost ne samo da dovodi do ozlijeđivanja, već u pojedinim situacijama može uzeti takvoga maha da završi i kobno za životinju.

 

Moram naglasiti da to ne mora biti slučaj s Vašim životinjicama, ali isto tako bez obzira na umiljatost vašeg kunića, on može reagirati agresivno, braneći na neki način svoj teritorij, što više činjenicom da ste svu pažnju pokazivali samo njemu, a sada to mora dijeliti sa nekim drugim. S druge strane kunići mogu biti i dobri sustanari. Najčešći problemi koji se javljaju su oni vezani za upoznavanje. Kunići imaju urođenu potrebu za društvom i to sa pripadnicima svoje vrste, bez obzira koliko se Vi vremena družili sa njime. Kunići međusobno stalno komuniciraju, a na taj način komuniciraju bolje i sa svojim ljudskim sustanarima. Ako se uspije "pobijediti" početna agresivnost, mogu se tako zbližiti da postanu narazdvojni.

 

Agresivnost je posljedica iskazivanja nepovjerenja jednog prema drugome. Upoznavanje je najbolje vršiti na neutralnom terenu. Prvi znak prijateljstva je međusobno lizanje i maženje. Kod činčila i kunića ako prvi kontakt prođe bez problema, najvjerojatnije da konflikata više neće ni biti. To su dvije životinjske vrste koje imaju vrlo slične prehrambene navike i uvjete držanja. Ispočetka najčešće pokazuju lagano nepovjerenje, ali isto tako je i velika vjerojatnost da će postati nerazdvojni prijatelji, te će zajedno provoditi vrijeme u igri i spavanju. Kunić je taj koji će u početku iskazivati svoju dominaciju, no kako je činčila brza životinjica, mala je vjerojatnost da će je kunić sustići u natjeravanju po stanu. Kako su činčile noćne životinje, prema dnevnom ritmu su kompatibilne s kunićima. Svakako nije preporučljivo da se kunić i činčila slobodno kreću po stanu dok Vi niste nazočni, jer uvijek postoji velika opasnost od potencijalnog uništavanja namještaja!

 

Svakako neka borave u odvojenim kavezima, kako bi izbjegli borbu oko teritorija.

 

Činčile su vrlo inteligentne, živahne, umiljate i znatiželjne životinjice. Prostor u kojem boravi mora biti topao i prozračan. Temperatura neka bude sobna, a nikako da prelazi 26°C. Činčile su vrlo osjetljive na visoke temperature, a temperatura iznad 30°C može rezultirati i uginućem. Životni vijek činčila je 15 - 20 godina. Kavez mora biti prostran i nikako izložen propuhu ili direktnom sunčevom svijetlu. U kavezu mora biti smještena posuda s pijeskom koji služi za kupanje, te posuda za hranu i vodu. Stelja i sijeno se koriste isto kao i za kunića. Hrani se mješavinom sjemenki specijalno za činčile. Pravilna prehrana je vrlo bitna zbog osjetljivog probavnog sustava. Povremeno možete davati povrće, a s voćem treba biti posebno oprezan zbog velike količine šećera.

 

Nadam se da sam uspjela riješiti Vašu nedoumicu, a kako je svaka životinja individua, na Vama je da odlučite.

Share