Odgovara:
Danijela Biban, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Hrčak mi ima slomljenu nožicu. Veterinaraka je rekla da ćemo kroz 2-3 dana vidjeti ako pocrni da će se morati uspavati ili amputirati, s napomenom da to ni jedan doktor neće htjeti, također je dobio antibiotike. Bio je na slikanju, i drugi veterinar je rekao da vjeruje da će se stvoriti tkivo ili još jedan zglob na tom mjestu i da misli da bi se trebao oporaviti jer su kosti na mjestu i nema drugih vidljivih oštećenja. Prošla su 4 dana od ozljede, antibiotik iz vode ne želi piti ali voće mu umaćemo u vodu s antibiotikom i to pojede. Normalno izlazi na wc i jede, čisti se, ne pije puno tekućine ali jede dosta voća i povrća, noću sređuje po kavezu.... Nije aktivan kao prije i više spava ali s obzirom da bi trebao mirovati i preaktivan je.

Ne puštamo ga da šeta i maknuli smo tuneliće što vidim da mu je krivo jer želi van :) Molim vas recite mi za koliko će se znati neka prognoza, ako poćne crniti nožica kako će se to manifestirati? Mjesto na kojem je slomljena je za sada modro i rijetko se oslanja na nju. Za mjesec dana trebao bi napuniti 3 godine ali je do sada bio jako zdrav i aktivan.
Molim vas pomozite, Ela

O: Prijelom (fractura) kosti označava prekid kontinuiteta koštanog tkiva. Može nastati uslijed neke traume ili spontano (ukoliko je kost kroz duži period izložena djelovanju neke vanjske sile - npr. oslabljena kost zbog neke koštane bolesti - osteomijelitis, osteoporoza...).

Prema izgledu, razlikujemo otvorene i zatvorene prijelome. Otvoreni prijelom je ozljeda kod koje je prekinut tijek kože ili mišića iznad kosti zbog pomicanja koštanih ulomaka. Kod zatvorenog prijeloma je cjelovitost mekih tkiva očuvana.

Prema obliku, prijelomi se dijele na: poprečne ili kose; prijelome sa više koštanih ulomaka i prijelome s defektom (otkine se dio kosti).

Prema broju, mogu biti jednostruki i složeni prijelomi.

Klinički, prijelomi se manifestiraju oteklinom, ponekad i krvarenjem (otvoreni prijelom) ili krvnim podljevom; bolnošću; životinja štedi oboljeli ekstremitet; javlja se hromost.

Zbog jake boli životinja je depresivna, uglavnom miruje, manje jede...

Prijelome bi trebalo sanirati, tj. pokušati namjestiti prelomljenu kost i staviti udlagu, kako bi zahvaćeni ekstremitet bio što mirniji i kako bi što lakše i pravilnije zarastao.

Ukoliko se radilo o otvorenom prijelomu, potrebno je lokalno obraditi ranu, a organizam zaštititi od sekundarnih infekcija davanjem antibiotika.

Prognozirati ishod bolesti, a bez uvida u kliničku sliku i liječenje, vrlo je nezahvalno, budući je svaki oraganizam različit i ne postoji neko univerzalno pravilo prema kojem bi se moglo odrediti kojim će smjerom bolest krenuti i kako će organizam reagirati na terapiju.

Prema podacima koje ste mi dali, životinja je zaštićena od sekundarnih infekcija, određeno joj je mirovanje, a sve ostalo ovisi o njenom organizmu. Prijelomi se dugo liječe, pa trebate biti strpljivi.

Iz tog bih Vam razloga preporučila da slijedite upute veterinara.