Povratak

Smanjen apetit ili gubitak apetita kao simptom bolesti kunića i važnost veterinarskog pregleda

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam patuljastog kunića i već 2 dana ne jede dobro i iznad lijevog oka ono što mora biti bijelo njemu je crveno. Stolicu ima normalno, vodu pije tu i tamo, jučer sam mu dala malo jabuke i uzeo je, ali danas ne želi čak ni lješnjak ne želi, a to mu je bila najomiljenija poslastica. Može savjet neki?
Jelena

O: Simptomi koje ste opisali nisu specifični niti za jedno oboljenje. Kod kunića smanjen apetit ili gubitak apetita upućuje da sa zdravljem nešto nije u redu. Na to upućuju i ostali simptomi poput  mirovanja i nezainteresiranosti za okolinu. S obzirom na njihov prirodni instinkt da su lovina, kunići dugo skrivaju  stanja boli ili bolesti. U prirodi, predatori osobito vrebaju životinje koje su bolesne, instinktivno znajući da će ih biti lakše uloviti. Nepoželjna posljedica ovakvog ponašanja je potreba pomnog praćenja ponašanja Vašeg ljubimca kako biste primijetili da nešto nije u redu s njegovim zdravljem. Simptomi su nekad vrlo suptilni, poput skrivanja na neobičnim mjestima, sjedenje u pognutoj poziciji.

Kad uočite ovakve  znakove, pokušajte ponuditi  kuniću omiljenu poslasticu, a ako je odbije pokušajte s nekom drugom. Ako  odbije poslastice koje inače voli to može ukazati na to da je zaista bolestan.

Ono što je važno napomenuti je to da se kuniće ne smije ostaviti dugo da ne jedu. Redovito uzimanje hrane je važno  zbog održavanja redovite probave. Komplikacija koja se može pojaviti zbog gladovanja je začep. Naravno, životinja počinje mršaviti, a uz to dolazi i do pojave tzv. "masne jetre".

Kunića koji ne jede potrebno je hraniti iz ruke. U ponudi Pet centra možete pronaći CUNIPIC Vetline Herbal Conavales hrana za kuniće i ostale glodavce. To je potpuna hrana za kućne ljubimce, biljojede, u obliku praha, a namijenjena je za prehranu oporavak ili poboljšanje općeg stanja zbog gubitka apetita i mršavosti. Upute o hranjenju: za životinju tešku 1 kg, pomiješati 1 mjernu žlicu (priložena u pakiranju) s 20 ml vruće vode. Davati 4 puta na dan, uz pomoć šprice.

Zbog svega navedenog, jako je važno da se na vrijeme reagira i što prije započne sa liječenjem da ne bi došlo do pogoršanja i mogućeg uginuća. Savjetujem Vam da svog ljubimca što prije, a to znači već danas, odvedete veterinaru na pregled.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr