Povratak

Smije li hrčak jesti hranu za zamorce?

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. med. vet.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Dobar dan, imam jedno pitanje. Naime, danas sam kupila hranu za zamorca. Pri kupnji sam se zbunila i nisam mislila kako je to hrana za zamorce, već za hrcke, jer imam Ruskog hrčka. Smijem li dati svom hrčku tu hranu za zamorce? Barbie

O: Hrčci i zamorci pripadaju istom redu glodavaca. Iako zbog toga dijele mnogo zajedničkih "dodirni točaka", mnogi vlasnici i uzgajivači ovih životinjskih vrsta se slažu da bi hrane morale biti različite.

Gledajući prirodne osobitosti, kao i njihov režim hranjenja (da su u divljini), postoje očite razlike u hranjenju ove dvije životinjske vrste. Tako, zamorci se u divljini hrane primarno travom i sijenom (biljojedi). Upravo sijeno je to što osigurava razvoj i normalnu funkciju žvačnih mišića zamoraca te osigurava normalno trošenje zuba. Za razliku od zamoraca, hrčci su sakupljači primarno sjemenki i žitarica. Međutim, kako njihova prehrana ponekad može imati i poneki maleni insekt, možemo ih smatrati omnivorima.

Prema potrebama organizma postoji važna razlika između ove dvije životinjske vrste, koja se očituje u potrebama za vit. C. Naime, organizam zamoraca nije u mogućnosti vlastitim mehanizmima stvoriti dovoljne (potrebite) količine upravo ovog vitamina. Stoga, njihova prehrana mora biti dodatno oplemenjena vit. C. Njihov manjak u prehrani vodi razvoju ozbiljnih zdravstvenih poremećaja, kao što su skorbut i uginuće.

S aspekta proizvođača hrana, postoje razlike u proizvodnji hrana između ove dvije životinjske vrste. Tako, hrana namijenjena zamorcima se najčešće peletira (važno da se izbjegne izabiranje među hranom te da se osigura normalno trošenje zuba), dok se hrana za hrčke najčešće sastoji od različitih sjemenki, zrnaca,...

Prema određenim istraživanjima, hrana za hrčke bi trebala dodatno biti provjerena po pitanju izvora ugljikohidrata (šećera). Naime, dokazano je da neke vrste hrčaka, kao što su patuljasti hrčci pokazuju veću sklonost pojavi i razvoju dijabetesa. U tu svrhu, prehrana bi trebala sadržavati nisku razinu ugljikohidrata koja se tijekom probave postepeno otpušta te na takav način prevenira oscilacije glukoze u krvi.

Zbog svega prije navedenog, poželjno bi bilo da svog ljubimca ipak hranite odgovarajućom hranom, hranom namijenjenom i prilagođenom za hrčke.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr