Povratak

Smrt novorođenih kunića | Ženka zanemaruje ili usmrćuje mladunce

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam jedno pitanje u vezi kunića. Jučer se okotilo 10 kunića i ženka ih je sve ubila, zatrpala ih je žive u zemlju. Zašto? Ovo joj je drugi okot. Hvala Vam puno! Pozdrav, Lucija

O: Općenito o najčešćim problemima nakon okota u kunića već je ranije pisala kolegica Tanja Krulc, dr.vet.med.  u odgovoru Mladunci kunića.

Vezano, pak, uz Vaš specifičan upit teško je točno definirati uzrok pojave koju opisujete. Mogući uzroci su: infekcija, stres, urođene predispozicije, trauma, lijekovi, ishrana.

Što se prehrane tiče, problem predstavlja ona s manjkom vitamina A, D i E i viškom A vitamina u ishrani te kontaminacija hrane i vode nitritima. Do stresa dovodi toplinski udar, manjak dnevnog svijetla, promjene u njihovoj okolini (novi kavez ili hrana) i drugo. Mnogo je uzroka, a vrlo često je nemoguće otkriti pravi.

Ponekad se kod zanemarivanja mladih ili pak dovođenja do njihova uginuća već na bilo koji način, a naročito u prvim danima života dovodi u vezu i zdravstveni problem nemogućnosti produkcije dovoljne količine mlijeka za dostatnu prehranu mladunaca. Ovo je dosta česta pojava u kunićki koje su već imale okot i ne može se smatrati da ih je namjerno zanemarila.

Također, u obzir ovakvom ponašanju moraju se uzeti i ovi ekstremni vremenski uvjeti. Naime, mladunci moraju biti na toplom u prvim danima života, no tijekom ljetnih mjeseci preporuka je buduću majku kunićku držati u zatvorenom prostoru kako bi se bolje kontrolirala temperatura okoline i ne bi došlo do toplinskog udara. Već temperatura od 27°C predstavlja opasnost za zdravlje pa nije neuobičajena pojava pojačanog mortaliteta u ljetnim mjesecima pogotovo ekstremno visokih temperatura.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr