Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Kupila sam hrčka prije otprilike dva tjedna, mislim da je sirijski. U trgovini su mi rekli da je star 3 - 4 mjeseca. Ispočetka se nisam previse zabrinjavala, ali primijetila sam da je stražnji kraj životinje, osobito oko anusa i repa, jako i neobično velik, čak sam primijetila i da raste. Pa me zanima je li moguće da je hrčak trudan, tj. kako to izgleda, ili je nešto ozbiljnije i da ga vodim veterinaru? Jer prijateljica isto ima hrčka i njen nije takav, pa sam zabrinuta. Hvala, Maja

O: Sirijski (zlatni hrčak) zadnjih je godina najpopularniji i svjetski najrašireniji mali kućni ljubimac.

Sirijski hrčak naraste do maksimalno 18 cm, težine do 120 g, životnog vijeka do 2 godine i dolazi u 40 različitih kombinacija vezano uz dlaku (duge, kratke, satenske, kovrčave) i boju (zlatni, krem, cimet, žuti, sivi, dvobojni ili trobojni). Sirijski (zlatni) hrčci solitarne su životinje i obično ne žive s drugim jedinkama nakon 8 - 10 tjedna starosti.

Karakteristike spola u svih vrsta hrčaka su iste. Spol se može odrediti tako da hrčka uhvatimo kažiprstom i palcem ispod prednjih nogu te ga okrenemo na leđa. Pogledom na genitalije uočljiva su dva otvora - u mužjaka se radi o prepuciju i anusu, a u ženki o vagini i anusu. Udaljenost između ovih dvaju otvora u mužjaka je obično oko 1 cm, a u ženki je udaljenost toliko mala da je vrlo teško razlikovati ta dva odvojena otvora.

Dosezanje spolne zrelosti hrčka oba spola je prosječno u dobi od 90 dana, makar ženke mogu ući u prvi estrus (spolna faza tjeranja) već u dobi od 35 dana. Ženke su poliestrične, što znači da se mogu pariti kroz cijelu godinu. Spolni ciklus traje 4 dana, a parenje najčešće nastupa uvečer. Dok se približava estrus, vaginalni iscjedak ženke je tanak, končast i proziran. Kraj estrusa obilježava pojava obilnijeg, čvršćeg zamućenog iscjetka. Ženka se pari obično treći dan nakon pojave tog iscjetka. Ukoliko 5. i 9. dana nakon parenja nema iscjetka, ženka je vjerojatno gravidna.

Prosječno, graviditet traje 16 dana, a na svijet donose 5 - 9 mladih. Mladi se odbiju od sisanja 21. dana, a postaju spolno zreli 2 - 18 dana kasnije. To znači da se intervali podmlatka mogu ponavljati svakih 35 - 40 dana.

Na žalost, na temelju opisanoga ne znamo uzrok crvenila i otekline kod Vašeg hrčka. Moguće je da se sprema porod, ali i da se radi o nekoj lokalnoj dermatološkoj iritaciji. Dok se ona veselo ponaša i dobro jede, nema razloga brizi. Ukoliko najduže 16 dana nakon što ste je kupili ne donese na svijet leglo, bit ćete sigurni da nije trudna (naravno, pod uvjetom da je držite samu u kavezu!).