Povratak

Spolni ciklus i skotnost činčile

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Prije nekoliko dana nabavila sam još jednu činčilu, ženku, a već imam mužjaka. Molim Vas za informacije o tome koliko često se tjera ženka, može li ostati skotna ukoliko se ne tjera i da li odmah po početku tjeranja može ostati skotna ili mora proći nekoliko dana kao npr. kod psa. Molim Vas za savjete jer ne bih htjela imati neželjene mlade.
Hvala, Tea

O: Ženke činčila tjeraju se svakih 28 - 35 dana, poliestrične su životinje. U laboratorijskom uvjetima činčile imaju glavni estrusni ciklus od 38 dana.

Ženke lakše ostanu skotne u estrusu nakon okota i to već 12 sati nakon okota, a traje 12 - 48 sati, te u poslijeestrusnom periodu (prepoznaje se po otečenoj i zacrvenjenoj vulvi), a počinje 55 - 60 dana nakon okota. S tjeranjem počinju u starosti od 6 mjeseci, no ovo je premlada dob za parenje, te se preporuča starost od bar jedne godine (karakteristično je za činčile da mogu ostati skotne i u starosti mlađoj od 6 mjeseci).

Osim ako ne svjedočite aktu parenja činčila, ne postoje neki znaci po kojima biste mogli reći da je ostala skotna. Doduše, postoje neki fizički znaci koji se pojavljuju jedino ako je došlo do parenja - na dnu kaveza može se vidjeti "čep" širine olovke, duljine 1 cm, voštane konzistencije i bijelo-žućkaste boje. Ovo je iscjedak ženke u tjeranju, nakon parenja sa mužjakom. Kada u kavezu primijetite opisano, možete početi odbrojavati dane do okota. Instinktivno se parenje obično događa noću.

Činčile se obično pare tri puta godišnje, a po leglu obično imaju 1 - 4 mladih. U skotne činčile mogu se primijetiti ove promjene: povećanje tjelesne težine, promjene u prehrambenim navikama, promjene u ponašanju (može postati više nervozna), promjene u načinu spavanja ili mjesta za spavanje, brže umaranje. Kada je skotna, činčilu držite vrlo nježno, hranite je sa mnogo kvalitetnog sijena, svježe vode i hrane, dodajte joj vitaminsko-mineralne pripravke prehrani a 10 dana nakon poroda nemojte joj ponuditi kupanje u pijesku radi prevencije infekcija.

Činčile su gravidne između 109 - 120 dana, prosječno 111 dana. Ako se ne odvoji od mužjaka, ženka može ostati skotna već tri dana nakon okota. Okot obično traje oko 30 minuta, no može potrajati i nekoliko sati ovisno o broju mladih.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr