Povratak

Spolni ciklus, skotnost i porod zečice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Pario sam 5 zečica s jednim zecom, ali ne isti dan. Kako da provjerim jesu li skotne? I što da im dam da se okote, a da ne pobace?
Robert

O: Spolna zrelost kod kunića nastupa rano, obično s 3 - 6 mjeseci, što ovisi o pasmini te uvjetima držanja. Kunići većih pasmina kasnije spolno sazrijevaju nego oni manjih pasmina. Spolni ciklus ženki kunića protječe u nekoliko faza i ciklički se ponavlja. Ovulaciju kod ženki kunića izaziva akt parenja. Za oko 10 sati poslije parenja, pod utjecajem endokrinih hormona, folikuli brzo pucaju.

Ako se ženka ne pari, folikuli propadaju jedan za drugim u ciklusu od oko 18 dana (5 - 39), a novi sazrijevaju. Spremnost za parenje je osobito velika za 1-2 dana kada folikuli dozriju. To vrijeme odgovara "gonjenju" - estrusu. Ženka tada postaje nemirna, slabije jede i često čupka krzno nastojeci pripremiti gnijezdo. Kod ženki u estrusu javljaju se promjene na vanjskom dijelu spolovila koje je povečano i plavo-crvene boje. Estrus traje 3 - 5 dana. U to vrijeme ženka dozvoljava parenje.

No moram naglasiti da sa spolnom zrelošću ne završava i tjelesni razvoj kunića, pa prerano parenje može predstavljati i zdravstveni problem za ženku. Općenito se uzima da rasplodne životinje (malih i srednjih pasmina kunića) ne bi trebale biti mlađe od 7 do 9 mjeseci.

Ženka kunića prolazi kroz izvjesne promjene tijekom skotnosti - gradi gnijezdo od stelje i sijena (oko tjedan dana prije očekivanog okota), čupka dlake s trbuščića i brade, ali i promjenjivog je raspoloženja. Također, ovakve promjene se događaju ako ženka ima lažnu trudnoću.

Jedan od načina određivanja skotnosti u ženke kunića je palpacijom donjeg dijela trbuha, najranije između 10-tog do 14-tog dana nakon parenja. Nježnim dodirom palcem i kažiprstom se osjete male okrugle tvorbe poput kuglica. No, ako ih ne osjetite, ne znači da nije skotna jer je ovo dosta delikatan zahvat. Ako znate datum kada je bilo parenje, označite 31 dan od toga dana. Ovo bi trebao biti dan okota Vaše ženke kunića. Kod ženki kunića bređost traje 28 - 32 dana (najčešće 30 dana), a okote 5 - 12 mladunaca.

Tijekom skotnosti ženki nije potrebno mijenjati prehranu, a svakako ne uvoditi nove namirnice ili povećavati dnevnu količinu. Okot se može dogoditi u bilo koje doba dana, no najčešće je u noćnim satima (zadržali su prirodan instinkt skrivanja pred predatorima). Okot obično traje desetak minuta, nakon čega ženka pokrije mlade s dlakama i napušta gnijezdo. Mladi se rađaju bez dlake i zatvorenih očiju i zato ih treba zaštititi da ne budu uočljivi. Majka doji mlade obično jednom do dva puta dnevno i to najčešće noću. Njezino mlijeko dovoljno je hranjivo da zadovolji potrebe mladih kroz 24 sata pa i više.

Prvo leglo uvijek je posebno zahtjevno za majke i treba im osigurati sigurnost i potpuni mir.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr