Povratak

Spolno sazrijevanje i nepoželjno ponašanje kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Biljana Knezevic Joomla v2


Odgovara:
Biljana Knežević, dr. med. vet.
Pet centar, Kralja Petra Svačića 61, Osijek

P: Imam zeku, patuljasti kunić star oko 4.5 mjeseca. Hormoni proradili, pubertet ga puca, haos je. Nije više ko prije, piški i kaki gdje stigne, grize, grebe. Hoće li to stalno trajati dok se ne steriliše ili će ga popusti vremenom? Vet je rekao da je mali za sterilizaciju i da postoji rizik da se ne probudi zbog anastezije. Hoće li proći to njega i postoji li nešto da se on smiri, neka vakcina ili nešto dok ne dođje vrijeme za sterilisanje. Bane

O: Kunići postaju spolno zreli vrlo brzo. Mužjaci ulaze u pubertet sa već oko 3 mjeseca starosti, dok kod ženki to dolazi nešto kasnije sa oko 4 mjeseca starosti. Smatra se da puna spolna zrelost kod njih nastaje sa 5-6 mjeseci starosti i to je period u kojem veterinari najčešće preporučaju njihovu kastraciju. Ono što je bitno napomenuti je to da se kastracija kod mužjaka može obaviti i već sa 3 mjeseca starosti kada mu se testisi spuste u skrotalnu vreću, tako da nije stručna greška ukoliko se kunić kastrira sa 4,5 mjeseca starosti.

Opisane radnje: mokrenje i defeciranje posvuda, griženje, grebanje pa čak i naskakivanje predmeta su uobičajena pojava ulaskom kunića u spolnu zrelost. Bitno je napomenuti da se neki kunići prolaskom puberteta malo smire i više to ne rade, međutim ima i onih kod kojih se takvo ponašanje nastavi. Ne postoji ni jedan preparat koji bi takvo ponašanje ''suzbio'' i najčešće rješenje je kastracija kunića.

Anestezija je uvijek rizična kako kod ljudi tako i kod životinja, pogotovo opća anestezija u kojoj kunić mora biti za vrijeme kastracije i to je nešto sa čime se svakog vlasnika životinje treba upoznati.

Nešto više o samoj kastraciji kunića možete pročitati u odgovorima mojih kolega, pod sljedećim naslovima:

Kastracija kunića - odluka o zahvatu i oporavak

Kastracija kunića / Šmrcanje

Dob za kastraciju i utjecaj na ponašanje kunića

Agresivnost i kastracija kunića

Savjetujem Vam da se raspitate da li u Vašoj blizini ima ambulanta ili veterinarska stanica koja ima veterinara koji se specijalizirao za glodavce i dvojezupce. Oni su u puno većoj mjeri upoznati sa svim rizicima koje nosi anestezija glodavaca i dvojezubaca i puno bolje mogu odrediti koje anestetike koristiti i u kojoj dozi ih upotrijebiti.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr