Povratak

Sterilizacija kunića - priprema i oporavak

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Kunić ima oko tri godine. Nikada se nije pario. Kako će reagirati na sterilizaciju, hoće li biti agresivan, da li će imati promjene u ponašanju? Primjetila sam da su mu kandže u zadnje vrijeme dosta narasle. Da li da ga vodim veterinaru na pregled?
Maja

O: Kao što ste i sami zaključili, bilo bi prepručljivo da odvedete kunića kod svog veterinara da ga se pomnije pregleda, a posebnu pažnju trebalo bi posvetiti njegovom fizičkom izgledu, odnosno da li je normalne i uobičajene težine.

Naime, pretilost ili povećana težina može stvarati problem veterinaru kod određivanja doze ili količine anestetika koja mora biti točno određena prema tjelesnoj težini. Višak težine kunića, odnosno masno tkivo, može dovesti do zabune pri određivanju točne doze bilo kakvog peraparta ili lijeka.

Prema uputama Vašeg veterinara pripremit ćete kunića za operaciju (post 6-12 sati prije operacije), a veterinar će Vas također uputiti kako se treba ponašati nakon dolaska kući po operaciji (ležanje na mirnom, tihom i toplom mjestu u kući i drugo).

Poslije kastracije/sterilizacije, kunić će sve manje pokazivati ili ispoljavati svoje spolne nagone, ali u njegovom općem ponašanju neće biti velikih promjena. Ujedno napominjemo da u tom periodu pripazite na ishranu, odnosno količinu hrane koju ćete ponuditi ljubimcukako ne bi došlo do znatnog povećanja težine kunića. Suhe hrane (sjemenje) treba davati manje, a u ishranu uvoditi svježe povrće, odnosno lako probavljivu hranu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr