Povratak

Stres i strah kod kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P:Jučer je susjedov pas ušao u prostoriju gdje imam kuniće. Njuškom je otvorio vrata kaveza te je kunić iskočio van i sakrio se ispod kaveza, dok je pas lajao na njega. Na sreću, nije ga ozljedio, ali kunić je ostao preplašen. Ne želi piti, jesti te stalno stoji na istom mjestu. Da li će s njim bit sve u redu? Unaprijed hvala, Antonio

O: Vaš kunić je doživio stres zbog napada psa i ono što je najvažnije u tom trenutku je smjestiti ga na mirno i toplo mjesto i pratiti da li će pokazati zanimanje za okolinu, hranu, vodu i druge njegove uobičajene zanimacije.

U preplašenog kunića temperatura, rad srca i disanje značajno porastu jer je kunić u prirodi meta predatora i u situaciji "bori se ili bježi" oni uvijek bježe, zbog velike osjetljivosti na kateholamine (adrenalin).

Ako se kunić jako uplaši, doživljava stres koji mu jednostavno onemogući da potraži spas bijegom i on se doslovce "zaledi" od straha.

Ukoliko se kunić smiri i počne se uobičajeno ponašati treba ga pustiti da se posve oporavi.

Ako primjetite da je lošije ili da neće jesti preporučila bih Vam da ga što prije odvedete Vašem veterinaru da ga pregleda i izmjeri navedene vrijednosti. Naravno, treba paziti da mu transport do veterinara ne izazove još veći stres (tamna kutija ili transporter prekriven krpom), da se što manje boji i da mu ne bude hladno. I svakako obratite pozornost na to da ga cijelo vrijeme smirujete svojim glasom. 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr