Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Moj kunić je 10. dan na antibiotiku enroxil, danas je zadnji dan uzimanja. Imao je upalu uha a izgleda da ima i šugarac (zvala sam veterinara), češka se po ušima, ne često ali ga vidim. Pronašla sam mu nešto kao prhut u dlaci i dlaka mu je izgubila sjaj. Vjerovatno je sada šugarac u pitanju jer mu je pao imunitet od antibiotika pa je pokupio od piljevine ili sijena. Jučer sam mu vidjela mali komadić piljevine na sredini uha i htjela sam mu izvaditi da mu ne padne u uho, ali palo je, počeo se češkati i vjerujem da mu to sada smeta. Da li može sada opet doći do ponovne upale uha? Da li se taj komadić piljevine nekako razgrađuje sam od sebe? Hvala, Mirela

O: Kako nakon antibiotika nije došlo do izlječenja, svakako ponovo odvedite kunića na veterinarski pregled. Veterinar će po pregledu postaviti točnu dijagnozu i započeti s terapijom. Ujedno će očistiti vanjski zvukovod i ukloniti svu nečistoću.

Svako strano tijelo u uški (organskog ili anorganskog porijekla) može uzrokovati različite probleme. Ponekad ih životinja uspije ukloniti tresenjem glave, ali isto tako često se događa da upravo češanjem ili struganjem glavom o tvrde površine potisnu strano tijelo dublje u kanal.

Piljevina bi se u vanjskom zvukovodu s vremenom počela raspadati i trunuti, a njeni ostaci bili bi podloga za razvoj različitih mikroorganizama. Daljnji tijek ovog procesa ovisio bi o uvjetima u samom kanalu, odnosno reakciji organizma na ovaj inzult.

Šuga u kunića uzrokovana je najčešće pripadnicima roda Psoroptes, koji zahvaćaju vanjski ušni kanal i ušku. Može se proširiti i na glavu, gdje je moguće naći i uzročnike roda Sarkoptes.

Osim kod šuge sarkoptes koja uzrokuje kožno zadebljanje s naborima, ozljede od šugaraca razvijaju se najprije kao crvenilo na koži, zatim se stvaraju vezikule, pustule pa kraste. U oboljelih jedinki se javlja jak svrbež pa se životinje intenzivno češu. Izrazitije ozljede se razvijaju zbog upornog češanja, koje dovodi do dodatnog oštećenja tkiva.

Terapija se provodi lokalnom aplikacijom antiparazitika s akaricidnim djelovanjem.