Povratak

Šugarci i paraziti u degua / Simptomi dermatitisa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes
:
.,

Odgovara: Dragica Nemeš, dr. vet. med., Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 


P:
Imam dva degua, i jučer sam primijetila na jednom da fali dlaka oko očiju, i oči kao da joj suze i bijeli iscjedak ima s očiju, također i na glavi joj fale dlake i koža je nekako crvenkaste boje, često se svrbi i trlja o predmete druge. Čitala sam malo po internetu da je moguće da ima kožne parazite.Zvala i veterinera koji su mi u blizini i prvo mi postavljaju pitanje koja je to životinja uopće i da ne znaju ništa o njima, tako da ne mogu dobiti pomoć od njih. Nisam u blizini Zagreba da mogu odnijeti ih veterinaru koji se razumije u takvu vrstu životinje. Što da napravim? Hvala. Mirna

O:
Na deguu se  mogu naći paraziti: buhe, ili grinje (šugarce) ili gljivice. Najčešće ih dobiju u kontaktu s drugi ljubimcima. Obično izazivaju  kožnu iritacija i dermatitis. Buhe na degua mogu iritirati kožu što posljedično uslijed svrbeža dolazi do otpadanja dlake na istim mjestima. Prisutnost gljivične infekcije se ispoljava kao ograničena bezdlačna područja na koži. Infekcija se širi obično preko bolesnih životinja ili kontaminiranim okolišem. Bezdlačna  područja se mogu javiti bilo gdje na tijelu i popraćena su  češanjem.

Ove infekcije se obično uspješno liječe antimikoticima. Liječenje može potrajati i do dva mjeseca, što  ovisi o imunom statusu životinje. Zahvaćena područja grinjama (šugarcima)obično su otečena i zacrvenjena. Promjene se uglavnom javljaju na uškama, rubovima očnih kapaka, oko usta, nosa i nožnih prstiju. Od simptoma je prisutan izraziti svrbež, zbog kojega su česta samoozljeđivanja i sekundarne bakterijske infekcije. Za dijagnozu je potrebno uzeti strugotine kože, koje će se pregledati mikroskopskom pretragom.

Liječenje se provodi odgovarajućim antiparazitikom lokalno ili sustavno i obično je dugotrajno. Iz navedenih simptoma i slike teško je odrediti dijagnozu bez dermatoloških pretraga s obrirom da se radi o identičnim simptomima koji se javljaju kod različiti uzročnika a lječenja su ponaosob Preporučujem da se obratite kolegama na Veterinarski fakultet na odjel za parazitologiju koji će biti u mogućnosti Vam pomoći.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr