Povratak

Sukob hrčaka u istom kavezu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
mr.sc. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam dva hrčka (ženka i mužjak). Imam ih nešto manje od 2 mjeseca. Bilo je sve u redu do prije par dana kada su se počeli tuči i gristi (oba su izranjavana i krvava). Čim sam to vidjela razdvojila sam ih, jer čim ih stavim zajedno - opat ista stvar - fight! Ne znam da li bi mogao biti razlog tome, što mi je jedan hrčak pobjegao iz kaveza i trebao mi je 1 dan da ga nađem. Možda je ovaj drugi, koji je ostao u kavezu, prisvojio teritorij i zato dolazi do tuče. Uglavnom, ne znam što da radim jer ovako ih ne mogu držati odvojene. Možda da kupim novi kaveza pa ih probam staviti zajedno - možda bude sve po starome... Molim savjet!
Tanja

O: Kako niste naveli o kojoj vrsti hrčaka je riječ, pretpostavljam da su to sirijski hrčci (zlatni hrčak).

Ove životinjice su vrlo teritorijalne i po prirodi su samotnjaci. Ne vole društvo, osim u vrijeme parenja. No, ukoliko se ženka ne tjera, ni hrčci različitih spolova neće živjeti u slozi.

Samo vrlo mlade jedinke iz istog legla u ranoj životnoj dobi žive mirno u skupini.

Spolna zrelost sirijskih hrčaka nastupa sa 4-6 mjeseci, a spolno zrela ženka je spremna za parenje svaka četiri dana. Graviditet je u različitih vrsta hrčaka različito dug, a u sirijskih hrčaka on traje 16-18 dana.

Moja je preporuka da ih držite odvojene, u zasebnim kavezima.

Povrede koje hrčci nanose jedan drugom u borbi za teritorij mogu biti vrlo ozbiljne i opasne. Razlog tome su relativno veliki prednji zubi kojima se životinje često grizu u predjelu glave.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr