Povratak

Suzenje i iscjedak iz oka činčile - konjuktivitis

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam dve činčile već godinu i po. Nikada nisam imala većih problema sa njima, ali pre nekoliko dana sam primetila da ženki oko suzi. Sad već dva dana ujutru ima krmelje i teško otvara to oko. Vidim da ga ponekad češe. Trenutno joj dajem antibiotik u vodu pa vas molim za mišljenje šta je moglo izazvati ovakvo stanje i šta bih mogla da učinim da joj pomognem?
Unapred zahvalna,
Sonja

O: Konjuktivitis ili upala spojnice oka je uobičajena kod mlađih činčila.

Pojačan i prozirni iscjedak prvi su znakovi kod pojave stranog tijela (komadić sijena, trave, sjemena ili pijeska) u očnom aparatu.

Gnojni (zelenkasti i gušći) iscjedak znak je bakterijske upale koja se javlja nakon mehaničke ozljede (strano tijelo) ili se javlja kod mladih koji još sišu i inficiraju se iscjetkom iz mokraćnog otvora majke.

Upala konjuktive, također, može biti izazavana i prašinom iz pijeska u kojem se činčile redovito "kupaju". Oko postaje crvenije, natečeno, uz pojavu iscjetka.

Liječi se lokalno, odnosno aplikacijom antibiotske masti za oko, a pijesak za kupanje ili sitniju podlogu koju možda koristite za dno krletke, za vrijeme liječenja, treba ukloniti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr