Povratak

Suzenje i krmelji na očima zamorčića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Zanima me jedna stvar vezana za mog zamorčića. Jedno oko mu suzi i stvaraju mu se krmeljice. Zna treptati (namigivati) s njime ili prilikom spavanja to oko zatvori, dok mu je drugo otvoreno. Ne primjećujem da mu to jako smeta, jede normalno (ima kilu i 15 grama), vesela je! Unaprijed hvala, Martina

O: U slučaju kada nešto nije u redu s Vašim ljubimcem, treba posjetiti veterinara zato jer naši ljubimci imaju puno brži i jači metabolizam te se i bolesti znatno brže razviju, posebno ako je otpornost snižena (vrućine, loša ishrana, nasljedne mane) te treba započeti brzo s terapijom ili korekcijom zubića.

Kod zamorčića su učestali problemi vezani uz zubiće koji nepravilno i prekomjerno rastu te time otežavaju normalno konzumiranje hrane (oštećuju sluznicu usne šupljine) ili korijen zubića vrši pritisak na okolno tkivo (na očni aparat i suzni kanalić) te dolazi do pojačanog suzenja.

Da bi se zamorčić dobro pregledao nužna je i sedacija i instrumenti koji omogučavaju dobar uvid u njegovu vrlo malu usnu šupljinu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr