Povratak

Suzenje očiju i slabost hrčka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam kineskog hrčka, star je 1 godinu. Počela su mu suziti oba oka jedno je malo natečeno i jako se trese. Da li mu trebaju neke kapi ili neki drugi lijek. Unaprijed vam puno hvala,
Monika

O: Uzroci opisanog stanja kod Vašeg ljubimca mogu biti raznoliki: alergije, upale, iritacije različite etiologije,... Kod hrčaka se može razviti alergija na različite stvari, kao što su: različite podloge, hrana, dim cigarete, miris parfema, sredstva za čišćenje i poliranje poda i namještaja,...

Određena ispitivanja su čak dokazala i određenu nasljednu uvjetovanost pojavnosti alergija kod hrčaka. Od kliničkih znakova mogu se primijetiti pojačano češanje, kihanje, suzenje očiju, oteklina na ekstremitetima, ... Stoga bi trebali biti poprilično oprezni ako uvodite nešto "novo" u sredinu gdje se nalazi ljubimac. Ako ste mu nešto, u proteklih nekoliko dana promijenili, probajte isto vratiti na prethodno stanje i promatrajte da li će se situacija promijeniti. Ako se ništa ne promjeni, moguće je da je posrijedi upala te bi bilo potrebno potražiti pomoć veterinara.

Određena ispitivanja su pokazala da se gripa i prehlada s ljudi može prenijeti i na hrčke te kod njih izazvati slične simptome: kihanje, slabost, suzenje očiju, iscjedak iz nosa,... Takva stanja se potvrđuju od strane veterinara i iziskuju liječenje s antibioticima te držanje ljubimca na toplom.

Uzrok suzenju očiju može biti i iritacija očiju različite etiologije, kao što su sukobi s drugim hrčcima ili iritacije uzrokovane, npr. prašinom. U tim slučajevima, potrebno bi bilo osigurati bolje uvjete života ljubimcu, ukloniti sve potencijalne izvore iritacije očiju, odvojiti "sukobljene strane" te održavati higijenu očiju ispiranjem s fiziološkom otopinom. U težim slučajevima, savjetuje se posjet veterinaru.

Također, moglo bi se raditi i o problemima s zubima koji se posljedično može odraziti i na područje očiju. U tom slučaju, potreban je pregled veterinara i obrada prema postavljenoj dijagnozi.

U svakom slučaju, radi Vaše sigurnosti i zdravlja Vašeg ljubimca, savjetujem Vam posjet veterinaru.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr