Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam patuljastog kunića starog 4 mjeseca i do sada je živio sam, međutim dobili smo malu macu i upoznavanje je prošlo ne baš glatko - kunić je pobjegao jer se uplašio, a i mačka se uplašila, pa bi vas molila da me savjetujete kako da ih što bolje upoznam. Hvala unaprijed, Kristina

O: Kunići mogu biti dobri sustanari drugim kućnim ljubimcima. Najveći izazov je početno upoznavanje, koje ne mora uvijek proći glatko. Kombinacija nagona i karaktera drugih životinja sa njihovom urođenom potrebom za dominacijom, može izazvati probleme. Na sreću, ne i nerješive.

Mačke i kunići mogu postati veliki prijatelji i najčešće nema problema pri upoznavanju. Neki kunići čak preferiraju društvo mačke u odnosu na društvo drugog kunića. Mačke su prilično samostalna bića i njima hijarahija nije toliko važna kao kunićima. Iako mačke pripadaju grabežljivcima, obično se dogodi da će upravo kunić postati dominantan, te natjeravati mačku po stanu.

U slučaju da je kunić vrlo plah i sramežljiv, te se pri prvom susretu uplaši i počne bježati od mačke, ona to može shvatiti kao poziv na jedinu igru koju zna: lov za plijenom. Takva igra može loše završiti po kunića, ali sreća je da se događa vrlo rijetko. U tom slučaju držite kunića neko vrijeme u kavezu, a mački dozvolite da ga izbliza promotri, ali samo "preko žice". Slijedeći korak je da jedna osoba uzme u ruke mačku, druga kunića i tada im dozvolite de se izbliza onjuše i dobro pogledaju. Možete koristiti i povodac. Bitno je naviknuti Vaše ljubimce na prisustvo onog drugoga. U svakom slučaju, nakon nekog vremena i oni će postati dobri prijatelji.

Savjet - i mački i kuniću redovito podrezujte nokte.