Povratak

Suživot kunića i zamorčića / Neobičan izgled i suzenje očiju kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Kupila sam albino kunića starog  2 mjeseca i dugodlakog zamorčića starog 2 tjedna. Kako želim provoditi temeljitu brigu za male prijatelje koji žive skupa, zanima me da li je problem ako katkada zamjene svoje posudice sa hranom i jedu namijenjeno onom drugom? Strašno su znatiželjni. Također me zanima da li su mutnije oči karakteristične za albino vrstu, odnosno bih li se trebala uplašiti ako su mu dlačice oko očiju ponekad mokre (a to se kasnije zgruša u bjelkastu sluz)? Hvala, Anica

O: Morate  biti  svjesni  da  kunić  ima  drugačije  potrebe  od zamorčića  što se tiče

prehrane i držanja, stoga im te uvjete treba osigurati i držati ih u odvojenim nastambama ili ih samo odvojeno hraniti.

Naime, navedene životinje ne spadaju evolucijski u istu skupinu, kunići nisu glodavci kao zamorci, već dvojezupci, čime je i njihova probava različita i zahtijeva drugačiji način prehrane.

Također, morate pripaziti i na davanje svježe hrane. Kuniće nije poželjno u ranijoj životnoj dobi hraniti svježim povrćem jer postoji opasnost od probavnih tegoba, tj. smetnji koje mogu rezultirati pojavom proljeva i dehidracijom, što povlači za sobom obavezan odlazak kod veterinara, liječenje i sl. Kunićima se svježa hrana može polagano početi uvoditi u prehranu u starosti oko 6 mjeseci.

Što se tiče očiju, napomenula bih kako ono, bez obzira na boju mora biti blistave i prozirne površine, a pojava "mutnog" ukazuje na patološke promjene na oku koje se nazivaju kataraktom (mrena). Djelomično ili kompletno zamućenje rezultira u otežanom vidu na zahvaćenom oku. Katarakta je progresivna bolest, stoga rana dijagnoza i liječenje daju najbolju prognozu u preveniranju gubitka vida a može biti uvjetovana genetikom ili pak stečena (starost, dijabetes mellitus, sekundarno očnim bolestima, nedostatna ishrana, trauma, ...).

Savjetujem Vam da kunića hitno odvedete svome veterinaru kako bi pregledom oka točno utvrdio o kakvoj se patološkoj promjeni radi, te se što prije poduzela odgovarajuća terapija i spriječile komplikacije smanjenja vida ili pak gubitka vida zahvaćenog oka.

Također, dodatno, općenito o uzrocima suzenja očiju u kunića pisala sam ovdje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr