Povratak

Suživot tri zamorčića - međusobni sukobi i agresija

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ljvu 2013


Odgovara:
 Ljiljana Vrhovac Uzur, univ. mag. med. vet.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Imam tri zamorca. Prvog zamorca sam uzela u Pet centru, ima dvije godine i rekli su mi da je ženka (Bifi). Imali smo neko vrijeme samo nju i sve je funkcioniralo. Drugog sam uzela kada je još bila mala (Pufi). Bifi tog zamorčića nije prihvaćala, čudno je hodala oko njega i ljuljala se te je zvučalo kao da prede poput mačke. Uzeli smo veći kavez jer smo mislili da se buni zbog prostora, ali je i dalje bilo isto. Malo su se svađale pa bi onda spavale jedna pored druge. Mislili smo da se samo trebaju naviknuti. Trećeg sam udomila (Gara) jer je vlasnici više nisu htjeli i oni su mi rekli da je ženka i da je već stariji zamorac. Taj zamorac je najmirniji i ove dvije su je stalno tukle i napadale pa smo nju premjestili u poseban kavez tako da je sada sama. Pufi je narasla i sada je iste veličine kao i ostale te smo sada primjetili da stalno onako prede i škripi zubima kada joj se približimo. U zadnjih par dana se opet stalno svađaju Bifi i Pufi te se nekoliko puta i potuku. Primjetila sam također da se Pufi stalno penje na leđa Bifi pa je Bifi napada. Danas sam istraživala opet na internetu i sada mislim da su svi moji zamorci muški. Što trebam sada napraviti ako su stvarno muški zamorci?
Unaprijed zahvaljujem.
Lijep pozdrav, Elda

O: Preporučam Vam da svakako odnesete svoje ljubimce veterinaru kako bi se točno utvrdio spol svake životinje.

Ponekad se u grupi jedinki iste vrste, bez obzira na spol, javljaju nesuglasice, što može biti vezano uz teritorijalnost, dominaciju ili sezonu parenja, odnosno napetosti zbog blizine životinje suprotnog spola. Sve to izaziva u životinja frustraciju, ne postoji mogućnost da same promjene stanište niti odaberu partnera.

Preporučam Vam da svaku životinju držite zasebno, ali tako da im približite nastambe kako bi se mogle vidjeti i omirisati.
 
Kad se smire, pokušajte ih pod stalnim nadzorom pustiti iz kaveza kako bi se na neutralnom terenu mogle slobodno kretati pa ćete moći procijeniti je li netrpeljivost prestala. Na otvorenom im ponudite, svakom zasebno, hranu ili neku zanimljivu igračku te ako ste u mogućnosti možda i manju kadicu za kupanje.
 
Zabavite ih i hranite tako da im izlazak bude ugodan i opušten, a životinje tako neće biti orjentirane samo jedna na drugu. Preporučam Vam i da ih pri tome mazite i češkate kako bi osjećaj ugode bio potpun.

Možete im ponuditi i Bachove cvjetne granule koje potiskuju agresiju. Ove granule su u stalnoj ponudi ljekarni Pet centra. Više o cvjetnoj terapiji pisao je kolega Dragan Vešović, dr.med.vet. pod naslovom Cvjetna terapija za rješavanje duševnih stanja ljubimca - Petvital Bachova mješavina br. 4 Poslušnost.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr