Povratak

Suživot činčile i degua

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Tanja Mutak, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Prije godinu dana sam kupila kod Vas činčilu,sad je stara oko 15 mjeseci. Uskoro bih htjela kupiti i degua pa me zanima koliko bi se dobro slagali. Moja činčila ja mužjak, a najvjerojatnije bih uzela i degua mužjaka. Ako postoji mogućnost, s vremenom bih ih stavila u isti kavez. Martina

O: Upoznavanje bilo koje životinje sa drugom životinjom može biti vrlo "škakljivo". Tim više kada su životinje različite vrste. Problem nastane kada imaju različite načine komunikacije pa znakovi upozorenja od jedinke jedne vrste ne moraju biti prepoznati od jedinke druge vrste.

Također, ako životinjice jedna drugu doživljavaju kao prijetnju dolazi do problema jer mnoge vrste ne toleriraju kohabitaciju sa drugima jer postoji direktna suparnost za izvor hrane te izražena teritorijalnost kao što je, npr. slučaj kod činčile.

U svakom slučaju, postoje podaci da činčila i degu žive skupa i da se slažu. No, treba uvijek imati na umu da su činčile životinjice koje su izrazite individue i svaka ima svojstven karakter. To znači da bi Vaša činčila mogla prihvatiti degua, ali i da bi moglo doći i do suprotnog ishoda.

Bitno je da su i jedna i druga životinjica mlade.

Vaša činčila bi trebala prvo upoznati degua i to negdje na neutralnom terenu, npr. nekoj povećoj prostoriji koja mu je relativno nepoznata. Taj prvi kontakt treba biti kratak, a ukoliko bilo koja od životinjica pokaže agresivno ponašanje, odmah ih treba razdvojiti. Nakon nekog vremena možete pokušati ponoviti susret ili staviti njihove kaveze jedan pored drugog, da se što više naviknu na međusobnu prisutnost.

Nikako ih nemojte stavljati odmah zajedno u kavez jer, ako dođe do agresivnosti od bilo koje strane, degu je taj koji će nastradati zbog nesrazmjera u veličini. Ako se i sprijatelje, morat će imati svaki svoj kavez jer su ritmovi spavanja i hranjenja ipak malo različiti, odnosno specifični za svakog od njih.

Budite svakako uporni, sa puno strpljenja i nježnosti. Ako zbližavanje životinjica i ne uspije, nemojte se razočarati, već uživajte u njima pojedinačno i vjerujem da će vam dati puno zauzvrat.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr