Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam sirijskog hrčka koji se već neko vrijeme intenzivno češka po ušima i njuškici gdje su mu se stvorile male bijele nakupine poput krastica ili oljuštene kože. Prvi simptom oljuštene kože sam primjetila na zadnjim nogama, a neposredno prije i dvije male krastice (crvenilo) u bazi svake noge (kod "kukova"). Dlaka mu ne opada i čist je jer se simptomi javljaju na slabo dlakavim područjima. Inače je živahan i dobro jede i pije vodu. Star je oko sedam mjeseci i živi u odličnim uvjetima te je vrlo voljen. Ja živim oko 50 km od Osijeka, a u bližoj okolici nema doktora koji mi može pomoći pa do sada nije još bio tretiran ni sa čime. Unaprijed hvala, Josipa.   

O: Promjene na koži i dlaci hrčka mogu biti posljedica bakterijske infekcije (najčešći uzročnici su stafilokoki, streptokoki i pasterela) ili gljivične infekcije, infekcije šugarcima, manjka vitamina i minerala u prehrani, starije životne dobi, te prisustva ektoparazita. Promjene su mogle nastati uslijed pada imuniteta životinje, mehaničke povrede ili dužeg boravka u vlažnoj stelji. Bilo bi dobro da hrčak pije vodu iz pojilice i da u nastambi nema zdjelicu s vodom koju može razliti.

Svrbež kože (pruritus) parestetički je osjet na površini tijela, a nastaje pod utjecajem raznovrsnih vanjskih ili unutarnjih podražaja. Svrbež se očituje češanjem, lizanjem ili nagrizanjima kože, općim nemirom i drugim simptomima. Osim toga, treba napomenuti da svrbež redovito uzrokuje sekundarne promjene na koži kojima se često pridruži i infekcija. Svrbež kože javlja se i neovisno o kožnim bolestima (ima svrbeža, ali na koži nema promjena) i takav svrbež uzrokuju nametnici što gmižu po koži.

U malih glodavaca uzrok češanju su najčešće buhe i uši, a mogu ih dobiti od mačaka i pasa. Svrbež je ponekad posljedica hormonalnih poremećaja, izlučivanja autotoksičnih tvari, npr. kod bolesti bubrega ili jetre, promjena u sastavu krvi, želučano-crijevnih oboljenja, primjene različitih lijekova, draženje kože sekretima tijela. Kontaktni dermatitis može se razviti kao reakcija na stelju, ali i prostirke u stanu ili dijelove naše odjeće. Svakako bi bilo važno isključiti mogućnost reakcije na različita sredstva za pranje ili druge kemikalije koje koristite u domaćinstvu. Česti uzrok češanja kože je intolerancija ili alergija na određene sastojke u hrani, a želim naglasiti da to primarno može biti voće i povrće tretirano različitim (čak i dopuštenim) sredstvima. Na žalost, ponekad se uzrok svrbežu i ne može pronaći.

Jedan od uzroka promjena na koži i svrbeža može biti i podloga (piljevina ili slama) koju koristite za pokrivanje podloge kaveza. Ako ste promijenili podlogu vratite se na staru ili stavite papirnate ubruse bar kroz neko vrijeme i promatrajte da li će svrbež nestati. Prvo bi trebalo očistiti kavez u vrućoj vodi s četkom da uništimo moguće parazite i njihova jajašca.

Preporučila bih Vam da životinju za početak tretirate sredstvom protiv vanjskih parazita ("Beaphar" Insekticidni puder za glodavce) koji ćete utrljati u dlaku, a višak iščešljati. Pripazite da puder ne nanosite na oči i njušku. Obavezno bi trebalo tretirati i mjesto boravka životinje. Uz ovaj preparat, za nastambu možete koristiti "Trixie" ili "Petsoft" Insekticidne sprejeve za kaveze.

Bilo bi dobro da mu u vodu ili hranu dodajete vitaminsko mineralni dodatak za glodavce ("JBL" Rodvitol - multivitamin s mineralima i esencijalnim aminokiselinama, "Beaphar" Lebensvitamine - multivitamin, "Vetoquinol" Gervivet - multivitamin). Ovakvi pripravci dižu opću otpornost organizma, poboljšavaju stanje kože i dlake, te osiguravaju gradivne tvari koje su životinji potrebne u svakodnevnoj prehrani. Pripravci za glodavce sadrže visoku koncentraciju vitamina C, koji je od vitalne važnosti za njihov organizam, a čiji nedostatak može dovesti do smetnji u kretanju ili do veće primljivosti na različite bolesti. Osim navedenog izuzetno je bitno i stvaranje optimalnih zoohigijenskih uvjeta. Jednako važna je i dezinfekcija nastambi i opreme koja treba biti planska i temeljita. Jedno od sredstava za dezinfekciju nastambi (djeluje na bakterije, viruse, spore i gljivice), je "Virkon S", koji možete pronaći u ljekarnama Pet centra.

Ako neće biti pomaka na bolje te će se hrčak i dalje češati, posjetite veterinara koji će nakon pregleda Vašeg ljubimca utvrditi točno o čemu se radi.