Povratak

Svrbež kože kod zamorca

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam zamorca već 4 mjeseca i u početku se dosta češkao, ali poslje se prestao. U zadnjih 3 tjedna opet se počeo češkati. Mi smo ga prašli s praškom koji smo uzeli u Pet centru (protiv grinja, buha i ušiju), ali mu to nije pomoglo. Poslije smo mislili da ga prljavština malo svrbi pa smo ga okupali, ali mu nije baš ni to pomoglo. Ima svoju kapu u kojoj je kad je izvan kaveza. Kad izađe iz nje odmah počne lijevom nogom pa desnom u predjelu očiju pa niže, pa se po trbuhu grize kao da nešto ima. Podloga u kavezu mu je piljevina koju kupujemo u Pet centru.
Molim Vas za pomoć! Hvala!
Jasmin

O: Svrbež kože i ispadanje dlake najčešći su simptomi koji ukazuju na oboljenje kože, ali mogući su i drugi uzroci.

Svrbež kože (pruritus) parestetički je osjet na površini tijela, a nastaje pod utjecajem raznovrsnih vanjskih ili unutarnjih podražaja. Svrbež se očituje češanjem, lizanjem ili nagrizanjem kože, općim nemirom i drugim simptomima. Osim toga, treba napomenuti da svrbež redovito uzrokuje sekundarne promjene na koži kojima se često pridruži i infekcija.

Svrbež kože javlja se i neovisno o kožnim bolestima (ima svrbeža, ali na koži nema promjena) i takav svrbež uzrokuju nametnici što gmižu po koži. U malih glodavaca uzrok češanju su najčešće buhe i uši, a mogu ih dobiti od mačaka i pasa. Uzrok češanja mogu biti i bakterije (stafilokoki, streptokoki, pasteuerella), gljivice i šugarci.

Svrbež je ponekad posljedica hormonalnih poremećaja, izlučivanja autotoksičnih tvari, npr. kod bolesti bubrega ili jetre, promjena u sastavu krvi, želučano-crijevnih oboljenja, primjene različitih lijekova, draženje kože sekretima tijela. Kontaktni dermatitis može se razviti kao reakcija na stelju, ali i prostirke u stanu ili dijelove naše odjeće. Svakako bi bilo važno isključiti mogućnost reakcije na različita sredstva za pranje ili druge kemikalije koje koristite u domaćinstvu.

Česti uzrok češanja kože je intolerancija ili alergija na određene sastojke u hrani, a želim naglasiti da to primarno može biti voće i povrće tretirano različitim (čak i dopuštenim) sredstvima.

Jedan od uzroka promjena na koži i svrbeža može biti i podloga (piljevina ili slama) koju koristite za pokrivanje podloge kaveza. Stoga Vam preporučam da promjenite podlogu u nastambi zamorčića. To može biti granulirana stelja koja se proizvodi od  prerađenog klipa kukuruza ili običan papirnati ručnik.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr