Povratak

Tjeranje i parenje činčile/ Zdravlje činčile

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Kako da znam kad se činčila tjera i kako da znam ako joj je loše? Dora-Dona

O: Ženke činčila tjeraju se svakih 28 - 35 dana i poliestrične su životinje. U laboratorijskom uvjetima činčile imaju glavni estrusni ciklus od 38 dana.

Činčile se obično pare tri puta godišnje, a po leglu obično imaju 1 - 4 mladih. S tjeranjem počinju u starosti od 6 mjeseci, no ovo je premlada dob za parenje, te se preporuča starost od bar jedne godine (karakteristično je za činčile da mogu ostati skotne i u starosti mlađoj od 6 mjeseci).

U skotne činčile mogu se primijetiti ove promjene: povećanje tjelesne težine, promjene u prehrambenim navikama, promjene u ponašanju (može postati više nervozna), promjene u načinu spavanja ili mjesta za spavanje, brže umaranje.

Općenito, dobro održavane činčile imaju vrlo malo zdravstvenih tegoba. Ukoliko primjetite promjenu u gustoći izmeta, ako mjestimično nedostaje krzna te ako su oči vodenaste, bilo bi dobro kontaktirati veterinara. Isto vrijedi ako se vaša činčila ponaša drugačije nego ste naviknuti, ako spava i po noći, previše miruje, ne uzima hranu...

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr