Povratak

Tjeranje ženke kunića / Poteškoće sa zubima i zagrizom

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Kod kuće imam patuljastu kunicu staru 10 mjeseci koja ima mjesečnicu već 3 tjedna.  Da li je to normalno ili ne? Te je već 2 dana jako nemirna. Kada dođe kod mene, počne me grebsti i gristi po ruci. U par navrata sam ju ujutro dočekala sa sijenom, koje joj je zapelo u ustima. Ne znam da li je problem u sijenu ili u njezinim zubićima? Hvala vam unaprijed, Antonia

O: Poput mačaka i tvorova, ženke kunića imaju induciranu ovulaciju, koja u stvari nije estrusni ciklus (period 'žara' ili tjeranja). Ženka je spremna za parenje u razmacima 4-6 dana.

Ovulacija ili ispuštanje jajašaca zbiva se nakon što su ženka i mužjak spojili i to nakon 10 sati poslije parenja (kod mačaka i tvorova nakon 30 sati).

Spolna aktivnost odražava se i na ponašanje, tada se zamjećuje lordoza (zakrivljenost ili udubljenost kičme), podizanje područja zdjelice, hiperaktivno se ponašaju, na dodir vlasnika nervozno odreagiraju (bježe, grizu, udaraju šapicama i posebno se glasaju). Duljina trajanja cijelog perioda žara ili tjeranja ovisi o dužini dana i vanjskoj temperaturi (od proljeća do jeseni). O istoj temi pisala je detaljno i kolegica mr.sc. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med. ovdje.


Malokluzija ili stanje poremećenog normalnog zagriza može biti uzrokvano nasljednim faktorom, ozljedom i infekcijom. Problemi vezani uz zagriz i zube najčešće su rezultat prekratke ili preduge vilične kosti. Nedovoljna učvršćenost zubića su posljedica udarca ili infekcije korijena zuba, pri čemu oslabe ligamenti koji učvršćuju zubiće. Kod malih pasmina kunića vrlo česti problem je prekomjerni rast sjekutića. Svi navedeni problemi otežavaju uzimanje hrane i sijena (zapinju među zubima).

Zbog detaljnijeg pregleda usne šupljine i samih zubića bilo bi uputno posjetiti veterinara, koji će prema zatečenom stanju ili korigirati sjekutiće ili ih izvaditi (kod stalnog i upornog prerasta) u potpunosti, naravno uz primjenu odgovarajućeg antibiotika kroz određeno vrijeme.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr