Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Moj se hrčak vrlo teško kreće, kada hoda sav se trese i pada i stalno spava i danju i noću, uopće ne jede niti pije vodu. Tako je bilo i sa mojim prijašnjim hrčcima pa su ubrzo uginuli. Je li to neka bolest ili je starost? Hrčak ima otprilike 2 i pol godine. Unaprijed hvala!
Ivan

O: Kineski hrčak je životinjica čiji je životni vijek od 2 do 3 godine. S obzirom na dob Vašeg hrčka od dvije i pol godine, opisane promjene koje navodite mogu biti posljedica tzv. tranzitorne ishemije koja se i pojavljuje u kasnijoj životnoj dobi.

Naime, tranzitorna ishemija je posljedica stvaranja ugrušaka različitih veličina u krvnim žilama koji putujući tijelom mogu začepiti dio kapilara koji krvlju dovode hranjive tvari u mozak. Klinička slika tranzitorne ishemije ovisi o tome koje je arterijsko područje zahvaćeno. O mogućem liječenju je prilično teško govoriti, odnosno praktički ga i nema, stoga osim dobro odabrane hrane i čiste vode, koju hrčak mora imati po izboru, te što više mirovanja, nema se što drugo predložiti.

Također, moj savjet je da svakako posjetite veterinara jer jedino veterinar na temelju kliničkog pregleda i eventualnih dodatnih pretraga može postaviti konačnu dijagnozu te odrediti moguću terapiju.