Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Pre dva meseca moja ženka hrčka je rodila predivne male, lepo su odgajani i porasli, ali četvrte nedelje su svi počeli da pokazuju simptome koji su meni jako slični epilepsiji, nekontrolisano su se kretali, trzali se, padali, udarali u stvari, kao da uopšte ne kontrolišu svoje pokrete. Uplašila sam se da će uginuti, da su se zarazili nečim, ali za par sati simptomi su prestali. Tada sam to povezala sa tim što ih je majka odbacila, pa sam mislila da je to možda normalna pojava jer se više nije ponovilo. Male sam dala u pet shop, osim jednog kojeg sam dala prijatelju. I sada, posle više od mesec dana, kaže mi da hrčak pokazuje iste simptome. On je već skoro potpuno porastao, lepo je uhranjen i odgojen i ne znam šta bi moglo biti

uzrok tome i hoće li proći. Plašimo se da će da ugine. Na internetu ne mogu da nađem ništa o takvom problemu. Molim vas da mi odgovorite, jako volim hrčka i strašno sam zabrinuta!
Hvala unapred, Darija

O: Hrčci su u prirodi relativno otporne životinje, koje ne obolijevaju često. Mnogi od problema hrčaka kućnih ljubimaca posljedica su držanja u zatočeništvu, kao i činjenice da se radi o pretežno noćnim životinjama, zbog čega rani znaci bolesti često ne budu uočeni na vrijeme. Osim toga, radi se zaista o malim životinjama pa i manji poremećaji ubrzo postaju ozbiljni, ukoliko izostane brza reakcija.

Uobičajena provjera zdravlja uključuje promatranje ponašanja prilikom jela, čvrstoću zuba, kostiju i kralježnice, ponašanje u igri i u vrijeme odmora. Na tijelu treba paziti na stanje krzna i eventualne izrasline, odnosno povrede. Bolestan hrčak općenito je osjetljiviji i letargičan, trom, slabo jede, može imati vodenaste oči s iscjetkom...

Trzanje hrčaka se najčešće javlja u situacijama kada im je hladno ili kada su uplašeni i tjeskobni, a ponekad može biti povezano sa dijabetesom.