Povratak

Učenje zamorca na obavljanje nužde na jednom mjestu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Kako ću zamorčića naučiti obavljati nuždu na samo jednom mjestu? Čula sam da je mužjaka gotovo nemoguće naučiti tomu jer on mokrenjem obilježava prostor, pa vas molim da iznesete svoje mišljenje...
Hvala unaprijed, Nikolina

O: Općenito se smatra kako učenje zamorca na obavljanje nužde na jednom mjestu znatno varira bez obzira na spol. Neki zamorci se mogu naučiti, dok druge jednostavno nije moguće. No ipak, postoji jedan stupanj uspješnosti kojeg nije osobiti problem postići.

Najprije se oboružajte strpljenjem i postavite realne ciljeve u postizanju željenog. Nemojte očekivati postignuće preko noći, te imajte na umu činjenicu kako je mnogo lakše naučiti zamorca da obavlja mokrenje na jednom mjestu, a puno teže defeciranje. Često je slučaj da se i unatoč obavljanju mokrenja na jednom mjestu, povremeno događaju nezgode.

Zamorci vole obavljati nuždu u privatnosti, na tamnom i najnedostupnijem mjestu (najčešće ispod kauča, kreveta, u kutovima i sl.). Također, nuždu ne obavljaju svaki puta na istom mjestu.

Prije počinjanja učenja, zamorca stavite van kaveza u ograničeno područje i promatrajte ga. Neka Vam pokaže gdje bi se htio sakriti i obaviti nuždu. Možete ga preduhitriti zagrađivanjem mogućih mjesta obavljanja nužde i ostavljanjem slobodnim najudaljenije i najmračnije mjesto od početnog. Na to mjesto možete smjestiti posudu za vršenje nužde (ili novinski papir) u koju ste stavili malo stelje iz kaveza kako bi bio privučen svojim prirodnim mirisima. Zamorac će ići za ovim kako bi vršenjem nužde na tom mjestu pojačao svoj prirodni miris (obilježavanje teritorija). Nakon obavljene nužde na jednom određenom mjestu nagradite ga poslasticom kako bi ohrabrili ovakvo ponašanje.

Nakon savladanog ovog koraka, pod možete prekriti novinskim papirom ili staviti nekoliko posuda za vršenje nužde kako bi s vremenom mogli smanjiti broj posuda odnosno maknuti novinski papir na samo jedno mjesto. Zamorac bi se trebao naučiti da se nužda normalno obavlja u posudu ili na novinski papir pa će vođen time obavljati nuždu na jednom određenom mjestu.

Posudu možete smjestiti i u kavez kada je zamorac unutra, a kada ga puštate po vani posudu smjestite na prikladno mjesto vani.

Također, mjesto za obavljanje nužde možete napraviti u kutu prostorije mnogo većih dimenzija, smjestiti stelju, sijeno, igračke i sl. kako bi na tom mjestu dulje boravio čime se dobiva manja površina prostora za moguće nezgode.

Proces učenja može potrajati i tjednima, stoga budite uporni i strpljivi.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr