Povratak

Ugljikohidrati u prehrani kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Molila bih Vas da mi objasnite koji su lakše probavljivi ugljikohidrati kako bih ih reducirala svom kuniću s obzirom da ima problema s probavom (stolica je ili uredna ili mekša, koja se zalijepi za dlaku te je neugodna mirisa). I zanima me koje su to visokokvalitetne pelete. Ja kupujem Friskies menu hranu za kuniće. Hvala puno, Tanja

O: Najvažniji izvor ugljikohidrata su namirnice biljnog porijekla. Prema molekularnoj građi ugljikohidrati se dijele na monosaharide, disaharide i polisaharide, a prema probavljivosti na probavljive i neprobavljive.

Probavljivi ugljikohidrati su šećeri i škrob jer se u organizmu razgrađuju do jednostavnih šećera - glukoze, fruktoze i galaktoze, resorbiraju putem tankog crijeva i metaboliziraju tako da se postigne relativno konstantna koncentracija glukoze u krvi. Višak ugljikohidrata se pohranjuje u obliku glikogena u jetri i mišićima, a preostali dio nakon popunjenja tih rezervi pretvara se u mast i kao energetska rezerva deponira u masno tkivo.

Neprobavljivi ugljikohidrati su polimeri ugljikohidrata uglavnom biljnog porijekla, koji se u organizmu pod djelovanjem probavnih enzima ne mogu hidrolizirati i iskoristiti kao izvor energije. U tu skupinu spadaju vlaknaste tvari koje izgrađuju stanične stjenke biljaka, a najvećim dijelom to su celuloza, hemiceluloza i lignin, zatim viskozne tvari pektini, gume i sluzi koje se nalaze u biljnim sokovima.

Općenito se može reći da hrana koja sadrži veće količine vlaknastih tvari povećava volumen stolice, pojačava peristaltiku crijeva i ubrzava njihovo pražnjenje. Najveće količine tih tvari sadržane su povrću, voću i žitaricama.

Promjena prehrane, stres od promjene okoline, putovanje, svježa zelena hrana i sl., fizički su uzroci pojave mekane stolice u kunića, no proljev i mekana stolica mogu se javiti i uslijed različitih oboljenja uzrokovanih unutarnjim parazitima (Eimeria spp., oblići, trakavice) ili bakterijama. Fizičke uzroke proljeva obično ne prate simptomi poput odbijanja hrane i vode, inaktivnosti, iscrpljenosti, povišene tjelesne temperature, dok su to redoviti simptomi ako se radi o mikrobiološkim uzročnicima.

Pravi proljev u odraslih je kunića rijetka pojava te ga se ne smije zamijeniti sa cekotrofima (normalnim mekanim fecesom koji najčešće izlučuju u jutarnjim satima). No, neformirani cekotrofi mogu biti rezultat disbalansa mikroflore cekuma. Ako je motilitet crijeva usporen ili je kunić hranjen sa hranom previše bogatom lakoprobavljivim ugljikohidratima, a siromašnom sirovom vlakninom, kompleksna populacija bakterija u cekumu postaje neuravnotežena. Rezultat su kašasti, pastozni ili čak tekući cekotrofi. Obično su vrlo neugodnog mirisa i lijepe se za stražnjicu kunića. Neformirani cekotrofi nisu primarna bolest, već simptom nekog poremećaja u organizmu kunića. Kako bi se izliječio problem proljeva najprije treba identificirati uzrok.

Dakle, ovisno o uzročniku poduzima se odgovarajuća terapija a ovisno o stanju kunića lijekovi se daju injekciono ili u vodu za piće. S obzirom da je etiologija probavnih poremećaja u kunića kompleksna najbolje je da kunića odvedete na pregled veterinaru. Također Vam savjetujem da uzmete uzorak stolice (dnevne i noćne) te je odnesete na koprološku pretragu kako bi se isključio koji od crijevnih parazita kao uzročnici poremetnje probave, a osobitu pažnju obratite na kvalitetu prehrane Vašeg ljubimca.

Visokokvalitetne pelete odnosno peletirana hrana su mali štapići (pelete) posebno formulirana za kuniće, a može se kupiti samo kao takva ili je nalazimo u mješavinama hrane za kuniće. U našim trgovinama Pet Centra kao jednu od takvih visokokvalitetnih hrana u peletama možete pronaći od npr. Versele-Laga "Cuni Complete" 500g.

Više o prehrani kompletnom hranom u kunića pisala je kolegica dr. Zdravka Rumiha ovdje.

Također, više o probavnim smetnjama i prehrani kunića možete saznati iz odgovora kolegice dr. Ivane Mlinar-Gruja ovdje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr