Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam kineskog hrčka prvi put, hrčak sada ima godinu dana. Prvi puta kada se ukočio mislila sam da je to normalno, ali kada se ukočio 2 i treći put nije mi bilo jasno. To otprilike izgleda ovako: hrčak se ukoči, zagleda se u jednu točku i ne mrda s tog mjesta. Ja sam ga probala uzeti u ruku, ali kada sam ga stavila u ruku opet je stao i gledao u jednu točku. Jučer sam bila s prijeteljicom u Pet centru i veterinarka mi je preporučila da mu u vodu kapam vitamin B. Ja sam to kupila i sada to hrčak pije. Trebam li možda otiči na pretragu kod veterinara ili da mu samo dajem te vitamine? Znate li što je posljedica tog "ukočenja"? Molim vas odgovorite mi! Hvala, Eva

O: Kako su hrčci vrlo male životinje te aktivne noću, ponekad se rani znakovi bolesti previde ili uopće ne primjete. Bolesni hrčci obično su nervozni, a često i ugrizu. Obično nemaju volje za kretanjem, a kada su prisiljeni, hodaju ukočeno. Oči im obično izgledaju mutnima te vrlo često s iscjetkom. Bolesni hrčci često imaju i smanjeni apetit. Pozornost treba obratiti na ove znakove koji upućuju na neko oboljenje: gubitak apetita, inaktivnost, zadržavanje pretežno u kućici ili jednom kutu kaveza, nezainteresiranost za okolinu. Naravno, vidljivi znakovi poput ozljeda i rana, oteklina, proljeva, iscjetka iz nosa ili očiju su očiti znaci da sa zdravstvenim stanjem nešto nije u redu, te je potrebno posjetiti veterinara kako bi se pomoć pružila što prije.

Hrčci su aktivniji noću nego danju i ne vole da ih se uznemirava po danu, kada se odmaraju. Ako ih probudite tijekom dana, oni su još sneni i nastoje se sakriti i ponovno zaspati. Možda se upravo o tome radi u Vašem slućaju.

No u ovim hladnim mjesecima često je problem upravo preniska temperatura. Hrčcima bi trebala biti osigurana temperatura od 21-22°C, a kavez zaštićen od strujanja zraka i propuha, naglih promjena temperature i niske vlažnosti zraka. Ne bi ih se smjelo smjestiti blizu grijalica, radijatora ili na direktno sunčevo svjetlo. Ako temperatura dosegne 33°C, mogu oboljeti od toplotnog udara, a ako temperatura padne ispod oko 10°C, padaju u stanje hibernacije. Hrčci koji hiberniraju čine se ukočenim i hladnim na dodir, te sa slabim znakovima disanja.

S obzirom na činjenicu da hrčci ne "planiraju" hibernaciju već se ona događa uslijed naglih promjena uvjeta okoline (nagli pad temperature, nedostatak vode i sl.) trebalo bi ih probuditi kako bi se izbjegle dehidracija i gladovanje. Buđenje se ne smije naglo provesti smještajem hrčka na grijalicu ili slično, već ga treba smjestiti u prostoriju u kojoj će se postepeno dizati temperatura ili u vrlo toplu prostoriju. Buđenje obično traje 30 - 60 minuta. Kada je hrčak ponovno normalno aktivan treba mu osigurati dovoljno svježe hrane i vode i ostaviti ga u miru.

Kineski i ostali mini hrčci otporniji su na hladnije temperature u odnosu na sirijske hrčke i kod njih nije uobičajena pojava da hiberniraju. No postoji vjerojatnost da je kavez za Vašeg hrčka na strujanju hladnijeg zraka ili propuha, kada večinom dolazi do pothladivanja organizma te tada usporavaju svoje tjelesne funkcije.

Ukoliko hrčak pozitivno reagira na Vaš glas, pokušaje držanja u ruci, davanja poslastica i slično, mišljenja sam kako će s njegovim zdravljem biti sve u redu te je sve što ste opisali samo posljedica preniske temperature njegove okoline. Provjerite temperaturu u kavezu i okolini, vlažnost zraka te osobitu pozornost obratite na prehranu, jer je održavanje primjerenih životnih uvjeta u kavezu preduvjet zdravlju naših malih ljubimaca. Ako se stanje Vašeg ljubimca pogoršava, svakako bez odgode posjetite veterinara.