Povratak

Upala oka u hrčka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Jučer sam kod hrčka primjetila lijevo oko napuhano, otvoreno širom, i gotovo cijelo viri vani, kao da će ispasti, suho je i mutno. Hrčak miruje i ne trepće. Zanima me šta je to i od čega, budući da nije na propuhu. I kako izljiečiti? Hvala, Sofija

O: Općenito, najčešći problemi očiju u kućnih ljubimaca su konjunktivitis, keratitis, skleritis, uveitis, krvarenje u prednjoj očnoj komorici i dr., te bi po pravilu pomoć veterinara trebalo potražiti u što kraćem roku ako se primijeti: krvarenje, crvenilo oka, bolno oko (žmirkanje, trljanje, suzenje, smanjen apetit), suzenje, mutno oko, proširena zjenica, otečeno oko.

Otečenje oka Vašeg ljubimca može biti znak oboljenja oka koje zahtijeva liječenje samo kapima ili mastima za oči pa do hitnog kirurškog zahvata. Crvenilo može biti signal mnogih upalnih stanja i infektivnih bolesti a dijagnostički i prognostički je bitno da li su zacrvenjene sluznice ili bjeloočnica ili se radi o krvarenju, ima li iscjetka iz oka i sl.

Postoji nekoliko genetski uvjetovanih problema sa očima. Kao posljedica obstrukcije suzonosnog kanala može doći do suzenja oka ili upale. Suzonosni kanal služi za protjecanje suza od oka u nosnu šupljinu. Ako je kanal neprohodan, otjecanje suza je otežano, pa suze teku preko ruba kapaka niz obraz. Ujedno, ovakav vlažan i topao medij predstavlja povoljan medij za naseljavanje bakterija i nastajanje upale. Također, može se javiti i urođena nepravilnost kapaka (uvrnuće ili izvrnuće), te sraštavanje kapaka.

Upalu oka najčešće prati nakupljanje sadržaja u unutarnjem kutu oka. Može biti različite konzistencije (vodenast, sluzav, gnojan). Bakterijske infekcije jedne su od najčešćih uzroka problema s očima, a potrebno ih je odmah liječiti jer se infekcija može proširiti na vilicu i respiratorni sustav. Uzrokom iritacije oka mogu biti i komadići piljevine koji dospijećem u oko mehanički draže sluznicu oka. Također, ako se kavez dovoljno često ne čisti, nakupljaju se štetni plinovi (amonijak) koji draže sluznicu oka.

Prema opisu, kod Vašeg ljubimca najvjerojatnije se radi o težoj upali oka te bi svakako što hitnije sa njime trebali posjetiti veterinara, kako bi se pregledom odredila točna dijagnoza, te prema nalazima preporučila njega i terapija.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr