Povratak

Upala oka u kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P:  Kod mojega kunića zna se pojavljivati da ima problem sa očima. Naime, iz očiju mu zna nakratko iscuriti bijela tekućina koja uzrokuje da mu se dlaka oko očiju stvrdnjava. Bio je već kod veterinara gdje mu je dijagnosticirana bakterijska upala koju smo liječili kapima za oči. Možete li mi detaljnije odgovoriti kakva je to tekućina koja mu curi i u čemu bi mogao biti problem? Hvala, Sven

O: U kunića su upale oka dosta česta pojava. Najčešći znak upale je nakupljanje sadržaja u unutarnjem kutu oka različite konzistencije (vodenast, sluzav - najčešće je bijele boje, ili gnojan). 

Posljedica je mokra dlaka ispod donje vjeđe jednog ili oba oka, ispadanje ili obojenost dlake.

Po svim vanjskim znakovima čini se kako je kunić zdrav, no s početkom suzenja jednog ili oba oka svakako bi trebalo posjetiti veterinara jer se stanje može kompicirati, a naročito kada su vidljive i opće promjene organizma (potištenost, inaktivnost, odbijanje hrane i vode...).

Mnogo uzroka rezultira pojačanim suzenjem i očima koje izgledaju staklasto. Bakterijske infekcije (Pasteurella sp., Bordetella sp. ili Staphylococcus sp.) jedan su od najčešćih uzroka problema s očima, a potrebno ih je odmah liječiti jer se infekcija može proširiti na vilicu i respiratorni sustav. Upale očiju često se javljaju kao nastavak infekcije sinusa i ponekad ih je potrebno liječiti i lokalno i sistemski antibioticima. Ovo je važno iz razloga što su oči povezane živcem s mozgom, pa nakon neliječenih očnih infekcija može se kao komplikacija javiti upala mozga s mnogo težim posljedicama. Drugi od uzroka suzenja jednog ili oba oka je opstrukcija suzonosnog kanala kao posljedica upale ili urođene mane. Ovaj kanal služi za protjecanje suza od oka u nosnu šupljinu. Ako je kanal neprohodan, otjecanje suza je otežano, pa suze teku preko ruba kapaka niz obraz.

Ako se radi o upalnom procesu, problem se liječi ispiranjem kanala i antibiotskom terapijom.

Također, javlja se i urođena nepravilnost kapaka (uvrnuće ili izvrnuće kapka) što ima za posljedicu suzenje oka. Ovisno o nalazu poduzima se i kirurško liječenje.

Alergija na prašinu sijena, stelje ili suhe hrane isto je jedan od čestih uzroka suzenja. Komadići piljevine mogu dospjeti u oko i mehanički ga dražiti što rezultira suzenjem. Također, ako se kavez dovoljno često ne čisti, nakupljaju se štetni plinovi (amonijak) koji draže sluznicu oka.

Savjetujem Vam da kunića odvedete svome veterinaru kako bi pregledom oka točno utvrdio o kakvoj se patološkoj promjeni radi, te se što prije poduzela odgovarajuća terapija i spriječile komplikacije smanjenja vida ili pak gubitka vida jednog ili oba oka. Svakako vodite računa o kvalitetnoj stelji te higijeni kaveza.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr