Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam ženku kineskog hrčka staru 1 godinu i 3 mjeseca. Po onome što sam pročitala na vašoj stranici čini se da moja hrčkica ima upalu uha. Stalno drži glavu nagnutu na desnu stranu, gubi ravnotežu i ponaša se malo uplašeno i zbunjeno. Na koje načine se mogla zaraziti (koristim uvijek istu piljevinu, hranu i grickalice pa mislim da ne bi trebala biti alergija)? Imam i skočimiša, pa me zanima da li se on može zaraziti od nje? Nisam išla kod veterinara zato što je ovakvo vrijeme pa se bojim da se usput još više ne zarazi ili ne prehladi. Na koji način se liječi i da li postoji velika mogućnost da će uginuti (ako postoji, možete li napisati nakon koliko vremena)? Unaprijed hvala, Doris

O: Držanje glave na jednoj strani (uvrnut vrat ili tortikolis) u hrčaka je stanje koje je obično uzrokovano infekcijom unutarnjeg uha.

Upala uha je ponekad sekundarna respiratornoj infekciji. U hrčaka se vide sljedeći znakovi: često držanje glave na jednoj strani, gubitak ravnoteže, padanje ili vrtnja u krug kada pokušavaju hodati. Obično je uzrok upali uha bakterija, a liječi se antibioticima po preporuci veterinara.

Rjeđe, u hrčaka upala uha može biti uzrokovana ušnim parazitima (Notoedres - specifični samo za hrčke) koji stvaraju oštećenja poput krasti u unutrašnosti uha hrčka, ali i lica i nogu. Liječe se po preporuci veterinara specifičnim lijekovima. Kao i drugi kožni šugarci, ušni se prenose od drugog hrčka ili čak stelje.

No simptomi upale uha u hrčaka ponekad su vrlo slični simptomima moždanog udara. U hrčaka nije rijetka pojava, a obično se događa preko noći kad su hrčci aktivni. Hrčci se doimaju nekoordinirani, s poluparalizom jednog dijela tijela što za posljedicu ima naginjanje glave na jednu stranu i nesposobnošću ravnog hodanja. Također, opetovano padaju i nisu sposobni sjediti. Većina hrčaka se vrlo dobro oporavi od udara ali je neophodno u prvim danima ovakve pojave u hrčka očuvan apetit i želja za vodom. U ovisnosti o jačini udara ponekad je potrebno i ručno hraniti hrčka. Hrčci koji su bolovali od moždanog udara obično pokazuju znakove poboljšanja kroz nekoliko dana, a kroz slijedećih nekoliko tjedana vraćaju sposobnost kretanja i koordinacije. No u nekim slučajevima kod hrčaka zaostaje držanje glave na jednu stranu.

Općenito se smatra, ako hrčak ne pokaže neko poboljšanje kroz dan do dva, potrebno je potražiti pomoć veterinara.

Infekcija uha je izliječivi proces. Ovisno o uzročniku liječenje traje 5 do 7 dana preporučenim lijekovima. Kako će teći faza oporavka kod Vašeg ljubimca zaista je teško reći, jer svaki organizam različito reagira na terapiju. Naravno, ako se proces ne liječi, prelazi u kronični oblik kroz desetak dana do dva tjedna kada se i klinička slika komplicira. U ovisnosti o kakvoj se komplikaciji radi teško je vremenski ograničiti fatalan ishod (koji, naravno, nije i jedini ishod).

Iskreno se nadam da će se Vaš hrčak brzo oporaviti i da nećete imati razloga za zabrinutost.

Kako ste naveli da imate i skočimiša, ako su u istom kavezu i u slučaju da se radi o ušnom parazitu, velika je vjerojatnost da se zarazi. Iako većina šugaraca živi na koži, kod oslabljene obrambene sposobnosti organizma prekomjerno se namnažaju i uzrokuju vidljive promjene na tijelu.

Za početak odvojite obje životinjice u zasebne kaveze. Prije preseljenja, savjetujem Vam da dezinficirate nastambu i opremu. Za dezinfekciju nastambe možete koristiti prašak Virkon-S - dezinficijens sa virucidnim, baktericidnim i fungicidnim djelovanjem te Canina Capha DesClean spray - s antibakterijskim, fungicidnim, tuberkolozidnim, sporocidnim i virucidnim djelovanjem, te za sigurno uništavanje parazita i glista. Navedene preparate možete pronaći u ljekarnama Pet centra.