Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam pitanje u vezi kunića. Prije dva mjeseca dobio je upalu lijevog uha. Liječen je u jednoj klinici, ali mu se stanje nije popravilo, bilo mu je još gore (kod upaljenog uha bez ikakve anestezije palili su mu bradavicu na tom uhu). Sada smo promjenili liječnika i već je dva dana na injekcijama (antibiotskog sadržaja i kapima za uši otomax), ali i dalje mi je tužan, po cijele dane leži na pločicama, jede malo, ali pije dosta vode. Strah me je za njega, da li bi mi Vi mogli nešto preporučiti?
Hvala,
Mirela

O: Upala uha najčešće je uzrokovana bakterijskim, parazitarnim i gljivičnim infekcijama, koje najčešće zahvaćaju srednje uho.

Na osnovi otoskopskog pregleda te eventualnog uzimanja brisa za mikrobiološku, odnosno mikološku i parazitološku pretragu, može se postaviti točna dijagnoza. S obzirom na rezultate navedenih pretraga i antibiograma, ukoliko je izolirana bakterija, određujemo ciljanu terapiju antibiotikom. Ukoliko se radi o gljivicama ili parazitima, primjenjuje se antimikotska ili akaricidna terapija. Terapija se primjenjuje lokalno ili injekciono, ovisno o kojem se uzročniku radi, te težini kliničke slike, te eventualnim drugim komplikacijama.

Ovakve upale, zbog pada imuniteta, često dovode do pojave bradavica. Bradavica predstavlja hiperplaziju epidermisa, a najčešće su uzrokovane virusom. Bradavice se mogu klasificirati prema: a) lokalizaciji b) histološkom izgledu i c) tipu virusa. Kožne bradavice su najčešći tip bradavica. Makroskopski je oštro ograničena, čvrsta papula, resičaste površine. Može se pojaviti bilo gdje na koži.

Svakako bi trebalo kod kirurškog uklanjanja bilo kakve novotvorevine uzorak poslati na pato-histološku pretragu, kako bi se sa sigurnošću moglo reći da se radi o beningnoj promjeni, te isključiti maligna alteracija. Ovakvi zahvati, bilo klasičnim kirurškim uklanjanjem ili spaljivanjem, se svakako obavljaju u lokalnoj anesteziji, kako bi životinja bila što mirnija, a zahvat što bezbolniji.

Kako Vaš kunić ima promjene u apetitu i ponašanju, svakako Vam savjetujem da posjetite Veterinarski fakultet, Kliniku za unutrašnje bolesti, kako bi se obavio klinički pregled, a po potrebi i drugi dijagnostički zahvati, te se eventualno promjenila terapija.

U ovim ljetnim mjesecima, kunići kao i ostale životinje manje jedu, ali svakako neka ima 24 sata na dan ponuđeno sijeno i svježu vodu.