Povratak

Upala uha u kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Primjetila sam kod svog kunića u desnom uhu velike kraste. Rekli su mi da je vjerojatno šuga i da se u domaćoj medicini to liječi mazanjem tih krasti kuhinjskim uljem. Probala sam i kraste su prošle, no sada mu je uho jako crveno (kao da je upaljeno) i počelo je smrdjeti iz tog uha, a i kraste se vraćaju. Mogu li ja negdje kupiti i koji lijek pa da  se to sanira i da kunić ozdravi? Može li se koristiti Ektanom ili Inbecin, što je to zapravo i kako djeluje? Marina

O: Upala uha u kunića najčešće je uzrokovana bakterijskim, parazitarnim i gljivičnim infekcijama, koje najčešće zahvaćaju srednje uho.

Na osnovi otoskopskog pregleda te eventualnog uzimanja brisa za mikrobiološku, odnosno mikološku i parazitološku pretragu, može se postaviti točna dijagnoza. S obzirom na rezultate navedenih pretraga i antibiograma, ukoliko je izolirana bakterija, određujemo ciljanu terapiju antibiotikom. Ukoliko se radi o gljivicama ili parazitima, primjenjuje se antimikotska ili akaricidna terapija. Terapija se primjenjuje lokalno ili injekciono, ovisno o kojem se uzročniku radi, te težini kliničke slike, te eventualnim drugim komplikacijama. O šugarcima u kunića pisala je kolegica mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med. ovdje.

Navedeni Enbecin, lijek je koji spada u skupinu humanih antibiotika. Enbecin je kombinacija bacitracina i neomicina a dolazi u obliku praška, spreja i masti. Enbecin se najčešće koristi u liječenju malih oštećenja kože a u slučajevima terapije upala vanjskog uha može doći do oštećenja sluha i poremećaja ravnoteže ako istovremeno postoji i oštećenja bubnjića. Također, lijek je primjeren za upotrebu u ljudi te ga se ne bi smjelo davati bez prethodnog pregleda kod veterinara.

Ektanon je ektoparazitik, a indiciran je za suzbijanje infestacije krpelja, kožnih šugaraca i drugih ektoparazita. Lijek je vrlo toksičan i nije preporučljiv za upotrebu kod kunića. Osim navedenoga, koncentracija lijeka je previsoka za tretiranje sluznice te se primjenjuje samo izvana, na koži.

Antibiotici koji se koriste za uspješno liječenje infekcija uha u kunića su enrofloxacin, chloramphenicol ili penicillin G. Također, treba napomenuti kako se antibiotik mora promijeniti ako nema poboljšanja stanja nakon četiri tjedna terapije. Svi antibiotici izdaju se na veterinarski recept te se uz recept mogu nabaviti u veterinarskim ljekarnama.

Upala uha zahtijeva pregled otoskopom kod veterinara uz načinjen bris sluznice kako bi se postavila točna dijagnoza i poduzela odgovarajuća terapija a izbjegle dodatne komplikacije (širenje upale na druge dijelove kože ili cijelog organizma, gubitak sluha, poremećaji ravnoteže). Stoga Vam savjetujem da se obratite u najbližu veterinarsku ambulantu kako bi se pravovremenom terapijom pomoglo Vašem kuniću.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr