Povratak

Upala vrećica u kojima drže hranu / Primjena antibiotika i probiotika kod hrčaka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam hrčka starog dve godine. Jučer sam primjetila da su mu se zatvorile oči i da su krmeljave i kao da mu je glavica otečena, malo se teže kreće. Odnijela sam ga na Veterinarski fakultet i tamo su ustanovili da su mu upaljene vrećice u kojima čuva hranu i iz jednog zubica mu ide gnoj. Dali su mu neke 4 injekcije (antibiotik). Zanima me da li mogu neke vitamine da mu dam za taj problem, i kako da ga zaštitim da mu se ponovo to ne dogodi? Nikolina


O:
Hrčci posjeduju obrazne vrećice koje su dosta rastezljive, a funkcija im je čuvanje i transport hrane. Prazne se tako da hrčak prednjim šapama potiskuje sadržaj iz vrećice prema usnoj šupljini i van. Ponekad zbog nepravilne prehrane ( npr. uzimanja prevelikih komada hrane ili slatkiša koji su ljepljivi) dolazi do začepljenja vrećica. Isto tako se mogu razviti i upalna stanja i abscesi. Oni mogu biti posljedica ugriza ili ozljeda zbog povreda od oštre hrane, grube stelje. Takve ozljede se inficiraju mikroorganizmima iz okoline pa kao posljedica nastaju i već spomenuti abscesi kod kojih dolazi do nakupljanja gnoja u stvorenoj šupljini. Abscesi se moraju riješiti kirurškim putem uz terapiju sa antibioticima. Upalna stanja također se riješavaju pomoću antibiotika.

Važno je napomenuti da su hrčci osjetljivi na veliki broj antibiotika bez obzira na to da li se primjenjuju oralnim putem ili injekciono, a koji mogu uništiti prirodnu mikrofloru probavnog sustava. Tada može doći do umnožavanja velikog broja patogenih bakterija koje često prodiru i u krvotok i unutarnje organe. Zbog toga je važno da se uz pravilno odabranu terapiju, hrčku daje i neke od pripravaka sa probiotocima, namijenjene glodavcima ( npr. Pro - Digest od Versele-lage). Svakako nećete pogriješiti ako mu dajete vitaminski pripravak za glodavce. Uz dogovor sa veterinarom o daljnjoj terapiji, potrebno je voditi računa o pravilnoj prehrani i smještaju životinje kako bi se spriječila pojava bolesti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr