Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam jedno pitanje: kada hrčka uzmem u ruke on me grize i vrišti kao neki štakor. Ne znam šta da radim, hoće li se to popraviti i je li to normalno za sve hrčke koji se pripitomljavaju u novoj kući? Molim vas odgovorite mi što prije!
Darko

O: Kada hrčak promjeni nastambu i okoliš osjeća se nesigurnim. Životinjica ne razumije da je volimo i želimo pomaziti. Ona se brani jer se bori za opstanak. S vremenom, kada se navikne na novi prostor, zvukove i mirise koji ga okružuju, umirit će se i pripitomiti.

Za to je potrebno vrijeme prilagodbe, koje može trajati različito dugo. Za početak treba nastojati da životinja priđe ruci, a ne da je mi hvatamo. 

Hrčci su aktivniji noću nego danju. Zato ih ne treba naglo buditi tijekom dana, jer su tada posebno osjetljivi i ako ih tako polusnene uzmemo u ruke mogu ugristi. U panici ispuštaju vrišteće zvukove.

Zato bi se s hrčcima trebalo baviti u kasnije poslijepodne. Ako ih se budi, ne treba ih uzimati odmah u ruke, već im treba ostaviti dovoljno vremena da se razbude. Kada hrčak osjeti da mu od ruku koje prilaze ne prijeti opasnost već upravo suprotno, ugoda kao što je unošenje hrane, vode ili poslastica u nastambu promijenit će ponašanje.
Uz malo strpljenja i pažnje, vjerujem da ćete se ubrzo sprijateljiti. Svakako pročitajte ostale odgovore vezane uz njegu i prehranu hrčka na ovim stranicama, jer sadrže puno korisnih informacija za nove vlasnike glodavaca.