Povratak

Uređenje i smještaj kaveza za kanadsku vjevericu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Naš Darko je s nama nekoliko dana pa smo puni dilema i nedoumica. Koje su igračke najzanimljivije kanadskim vjevericama, jesu li to grane ih prirode, špaga ili proizvodi koji se mogu kupiti u Pet centru? Postoje li neke biljke iz prirode koje mu ne bismo smjeli stavljati u kavez jer su otrovne ili mu ne odgovaraju (mislim prvenstveno na granje)? Trenutno na podu kaveza ima piljevinu, da li je  bolja slamai možemo li upotrijebiti onu iz prirode? Treba li ju u tom slučaju prokuhavati? Dosad smo mu, iz obzira  prema njegovoj plašljivosti, u kavez smjestili nekoliko "skloništa" koja zdušno koristi. Trebamo li ga "izložiti" i ukloniti neke od tih kućica? Jednom   smo  ga  stavili na povišenije   mjesto od onog na kojem   inače   boravi  i

primjetili smo da se slobodnije kretao po kavezu. Je li to pravilo? Koliko mu često moramo čistiti kavez? Smeta li mu TV? Voli li više mračne prostorije ili može ostati u dnevnom boravku?
Unaprijed hvala na odgovorima, Jelena

O: Za jednu kanadsku vjevericu potreban je veliki kavez. U kavez je potrebno smjestiti granje za skakutanje (jabuka, kruška, lijeska, obavezno nešpricno i da nije s gradskih ulica). U našim trgovinama možete nabaviti i Trixie drvene "lojtrice". Dodatno, ako želite, možete rastegnuti špagu unutar kaveza u nekoliko razina. Može se postaviti i metalni kolut.

Potrebna je kućica u kojoj će spavati (veliki izbor Karlie drvenih kućica dostupan je i u našoj u ponudi) i gdje će se skrivati i spremati hranu. Pošto je to životinja koja u prirodi živi u podzemnim rovovima blizu stijenja , srušenih debala i ograda slobodno ostavite tuneliće, imitacije gnijezda i debala. Jedino pazite da te stvari nisu plastične jer će sigurno stradati od njihovih oštrih zubića. Razmještaj predmeta u kavezu mijenjajte prema potrebi jer se vjeverice brzo zasite i postane im dosadno.

Od standardne opreme potrebna je zdjelica za hranu, pojilica i posuda u kojoj će obavljati nuždu, npr. wc za hrčke.

Za podlogu slobodno koristite piljevinu - mogu Vam preporučiti Sanipet podlogu za glodavce, Chipsi piljevinu za glodavce, a od slame Vitakraft farmers prirodnu slamu za glodavce koja se ne praši, 100% je biološki razgradiva, ima odličnu moć upijanja (300%) i veže neugodne mirise. U kavez se stavi sloj debljine 3-5 cm, pogotovo u kuteve. Podlogu mijenjajte najmanje jednom tjedno i uz to dobro mehanički očistite kavez i isperite vrućom vodom. Možete po potrebi upotrijebiti deterdžent, samo svakako pazite da ga dobro isperete.

Kavez slobodno može biti u Vašem dnevnom boravku jer ipak je to prostorije gdje Vi najčešće boravite i moći ćete stalno promatrati svog ljubimca, ali ga nemojte staviti preblizu TV-a.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr