Povratak

Utvrđivanje graviditeta i okot degua

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Može li degu umrijeti za vrijeme okota? Mirna

O: Da je ženka gravidna može se primjetiti tek mjesec dana prije okota. Za to vrijeme treba sa njome nježno rukovati. Nemojte joj premještati gnijezdo koje je napravila.

Ženke koje boluju od katarakte nemojte pariti jer postoji opasnost da mogu naglo uginuti tijekom kasne gravidnosti, a također nije preporučljivo pariti ženke koje boluju od dijabetesa.

Graviditet traje 90 dana i mladi se rađaju sa dlakom i zubićima te otvorenim očima; dugački sz oko 50 mm.

Sam porod ne bi trebao trajati duže od 45 minuta, ali može potrajati i do pola dana. Vlasniku se savjetuje "obuzdati" svoju znatiželju da zaviri u gnijezdo jer to može djelovati stresno na roditelje i preplašiti ih. Mladuncima se termoregulacija razvije tek osmi dan života i vrlo je bitno da ih roditelji tih prvih dana griju.

Ukoliko je više ženki zajedno, sve će se brinuti za novopristigle mladunce.

Ženka degua može ostati ponovo gravidna već 24 sata nakon okota pa se preporučuje da odvojite mužjaka od nje prije poroda. Ukoliko ne ostane gravidna, parit će se opet tek nakon što prestane dojiti, tako da mužjaka odvojite samo tih prvih 24 sata, a nakon toga može biti sa njima jer se on izvrsno brine za mladunce.

Već par sati nakon poroda mladi će početi istraživati svoju okolinu te ubrzo početi jesti i hranu za degue. Sa 8 tjedana mogu se odvojiti od roditelja.

Gravidna ženka može pobaciti ukoliko je došlo do traume abdomena, stresa ili infekcije. Pripazite da se odviše grubo ne rukuje s njom i da se ne penje na visoko tijekom kasnog graviditeta.

Ukoliko primjetite da ženka neuspješno pokušava izbaciti mladunca tijekom više od dva sata, a ništa se ne događa, to može ukazivati na nepravilan položaj mladunca u porođajnom kanalu. Tada je potrebno kontaktirati veterinara.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr