Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Prije otprilike mjesec dana kod vas sam kupila ovnolikog kunića. Rečeno mi je da je star oko 2, 2 i pol mjeseca. Jedno uho mu je već bilo spušteno, ali drugo mu se još nije spustilo. Visoko je dignuto u zrak, a ponekad čak i padne na stranu drugog uha pa, zbog težine uha koje je spušteno, glava mu pomalo "vuče" na tu stranu. Kad mu držim to uzdignuto uho dolje onda mu je i glava ravna. To nisu veliki pomaci u položaju glave, ali bojim se da će kroz neko vrijeme zbog težine samo jednog spuštenog uha glava tako i ostati. Zašto se uho nije spustilo i kako to riješiti? Zahvaljujem unaprijed,
Mateja

O: Teško mi je procijeniti sve moguće razloge zašto se jedno uho Vašem ljubimcu još nije spustilo.

Naime, smatra se da se kod ovnolikih kunića uši spuštaju počevši s 15 dana starosti pa sve do nekoliko mjeseci starosti. Razlog leži u genetici, prehrani, ali i u individualnim osobinama svake pojedine životinje. Također, uzrok u nepravilnom položaju uške može ležati i u nepravilnoj manipulaciji s ljubimcem ili nekom od ozljeda ljubimca (uške) različite etiologije. Naime, prilikom igranja i držanja te podizanja ljubimca ne smije se nikada povlačiti za uši. Razlog leži u činjenici da su uši kunića građene od izrazito osjetljivih anatomskih struktura podložnim ozljedama, traumama te krivim cijeljenjima ako se prikladno ne tretiraju.

Stoga, savjetujem Vam da ljubimca odvedete kod veterinara na pregled kako bi isti utvrdio zdravstveni status ljubimca te Vam dalje pokušao odgovoriti na pitanja.